Cumartesi Anneleri: Nereye yasak koyarsa koysunlar biz asla yakınlarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz. 27 senedir peşindeyiz, 100 sene de geçse bu davanın peşini bırakmayacağız

Adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz

ZEYNEP KURAY

Cumartesi Anneleri, 716’ncı buluşmada, 12 Aralık 1991 tarihinde gözaltında katledilen Agit Akipa , İbrahim Demir ve infaz edilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için adalet istedi. Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Fehim Tosun’un kızı Besna Tosun okudu.

UNUTTURMAK İSTİYORLAR
Galatasaray Meydanı’ndaki oturumlarının 17 haftadır engellendiğini hatırlatan Tosun, kaybedilen insanları gelecek kuşakların hatırlamamasının baskıcı iktidarların en büyük arzusu olduğunu vurguladı. “Onların varlığını inkâr etmeleri, onları mezarsız yani mekânsız bırakmaları bu yüzdendir” diyen Tosun, “İnsanları yaşaması gerekenler ile ölmesi gerekenler, hatırlanması gerekenler ile unutulması gerekenler olarak ayırırlar ve toplumdan da bunu kabullenmesini isterler. ‘Kaybettim, bu mesele bitti’ diye düşünürler. Bizler tüm engellemelere karşı yurttaşlık bilinciyle ‘Hayır bitmedi!’ deme sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. 716 haftadır hukukun üstünlüğünü talep etme ve kayıplarımızı unutmama kararlılığımızı ifade ediyoruz” diye konuştu.

Avukat Tahir Elçi’nin de müvekkilleri gibi infaz edildiğine dikkat çeken Tosun, bu kanlı tarihin müvekkilden vekile devrolduğunu kaydetti. Tosun son olarak yargı makamlarını İbrahim Demir, Agit Akipa ve Tahir Elçi dosyalarında etkin bir soruşturma ve yargılama faaliyeti icrası için göreve çağırdı.

VAZGEÇMEYECEĞİZ!
Açıklamanın ardından söz alan İbrahim Demir’in kızı Deniz Demir, Galatasaray Meydanı yasağına tepki gösterdi. Demir, “Nereye yasak koyarsa koysunlar biz asla bu davadan vazgeçmeyeceğiz. 27 senedir nasıl ki hâlâ peşindeysek, 100 sene de geçse bu davanın peşini bırakmayacağız” dedi. Agit Akipa’nın oğlu Fehmi Akipa ise adaletin olmadığı bir ülkede adalet aramanın zorluklarına dikkat çekerek, faillerin kim olduğunu bilindiğini hatırlattı. Avukatları Tahir Elçi’yi anan Akipa, katillerin hâkim huzuruna çıkarılmasını istedi. Akipa, “O kadar acı bir durum ki, müvekkilden avukatına bir dosyayla karşı karşıyayız. Babam için, İbrahim amcamız için, Sayın Tahir Elçi için adaletin olmadığı Türkiye’de ‘adalet’ demeye devam edeceğiz” diye konuştu.