‘Adalet istiyoruz’

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının Roboski’de 34 sivili bombalayarak katletmesinin beşinci yıldönümünde, Gülyazı (Bujeh) köyünde anma yapıldı. Tüm engelleme girişimlerine rağmen milletvekilleri ve yakınlarını kaybeden aileler mezarlıkta toplandı. Önceki gün yapılması planlanan Roboski anması askerler tarafından engellenmek istense de yakınlarını kaybeden aileler Roboski Mezarlığı’nda bir araya geldi. HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, milletvekilleri Altan Tan, İmam Taşçıer ve Aycan İrmez’in de katıldığı anmada, aynı köyden ve halen tutuklu HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün mesajı okunduktan sonra Yıldırım bir konuşma yaptı. ‘Kin peşinde’ olmadıklarını ifade eden Yıldırım, “Bütün ailelerle birlikte sadece adalet istiyoruz. Sadece bu işi askeri ve siyasi sorumluları kimse, yargı önüne çıkarılsın istiyoruz, adalet istiyoruz” dedi.

Yıldırım, "Buradan hareketle buradan bir kez daha AKP iktidarına ve saraya çağrımızdır; Eğer bu yüz yıllık toplumsal yarayı dindirmek istiyorsanız, eğer bu yaraya merhem sürmek istiyorsanız, Roboski benzeri çok katliam vardır, ama gelin failleri en kolay ortaya çıkarılacak olan budur. Buradan başlayalım” diye konuştu.

Katliamda yaşamını yitiren Serhat Encü ve tutuklu HDP’li vekil Ferhat Encü’nün annesi Halime Encü de, “başka annelerin ağlamasını istemediklerini” söyledi. Katliamı yapanların en kısa zamanda cezalandırılmasını beklediklerini belirten Encü, “faillerin bulunmamasının yeni katliamlara yol açtığını” söyledi.

Siyah balon uçuruldu
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Adalet ve Hakikat Komisyonu üyeleri, Roboski Katliamı’nın 5’inci yıl dönümü nedeniyle Galatasaray Meydanı’nda bir anma etkinliği düzenledi. Katliamda hayatını kaybeden 34 kişinin anısına gökyüzüne silah balonlar bırakan hak savunucuları, Roboski Katliamı’nın failleri cezalandırılana dek, adalet arayışlarını sürdüreceklerini vurguladı.