İTO, 34 gündür tutuklu olan Dr. Şeyhmus Gökalp için adalet çağrısı yaptı. İTO Başkanı Saip, “Hukuk işlesin; Dr. Şeyhmus Gökalp serbest bırakılsın” dedi.

Adaletin olmadığı bir ülkede halk sağlığı korunamaz

YAREN ÇOLAK

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’in 23 Kasım akşamı tutuklanmasına ilişkin İstanbul Tabip Odası’nın (İTO) çağrısı ile basın toplantısı gerçekleştirildi. Basın açıklamasına katılan hekimler, Gökalp’in 34 gündür Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu olmasına tepki gösterdi. Basın metnini okuyan İTO Başkanı Pınar Saip, Dr. Şeyhmus Gökalp’in haksız, hukuksuz bir şekilde işinden, eşinden, çocuklarından, dostlarından ve özgürlüğünden yoksun bırakıldığını belirtti.

Somut deliller yerine yalancı tanıklara dayalı bir yargılama pratiği işletildiğini kaydeden TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Türkiye’de uzun zamandır yargıya dair ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Ne yazık ki iki meslektaşımız da bir yalancı tanıdığın ifadeleri ile somut delillerle aksi kanıtlanmış olmasına rağmen cezaevinde. Dr. Şeyhmus Gökalp tutuklu. Dr. Selçuk Mızraklı da aynı yalancı tanık nedeniyle ceza aldı. Yalancı tanığın ifadeleri somut gerçekliğe uymamasına rağmen. Biz bu adil yargılama ilkelerinin ihlaline karşı meslektaşlarımızın yanındayız. Savaş bir halk sağlığı sorunudur dediğinde meslektaşlarımız gözaltına alınmıştı. Biz savaş bir halk sağlığı sorunur ve adil yargılama ihlalleri de halk sağlığı sorunudur diyoruz. Adaletin olmadığı bir ülkede halk sağlığı korunamaz” ifadelerini kullandı.

TUTUKSUZ YARGILAMA ÇAĞRISI

Tutuksuz yargılanma ilkesinin uygulanmasını ve Dr. Gökalp’in serbest bırakılmasını vurgulayan TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Prof. Dr. Taner Gören, ben Dr. Şeyhmus Gökalp ile 2016-2018 TTB Merkez Konseyinde birlikte çalıştım ve Şeyhmus’u uzun yıllardan beri tanıyorum. Sağlık açısından zararlı olan her türlü şeyi görüp ona karşı bir şeyler yapma bilinciyle hareket ediyoruz. Yüksek Onur Kurulu’nda da Şeyhmusla çalışma olanağı buldum. Bu kurul, iyi hekimlikle, sistemin iyi işlemesiyle ilgilenen TTB’nin bir organı. Şeyhmus da böyle bir insan. Arkadaşımızın tutuksuz yargılanmasını ve aramıza görevine dönmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

34 GÜNDÜR ÖZGÜRLÜĞÜNDEN MAHRUM

“Hepimiz Dr. Şeyhmus Gökalp’in suçsuzluğuna kefiliz” diyen İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Gökalp’in serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Saip sözlerine şöyle devam etti: “TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, 20 Kasım’da evi basılarak gözaltına alındı. Ardından Gökalp, 23 Kasım’da çıkarıldığı mahkeme tarafından somut hiçbir delile dayalı olmadan tutuklandı. Dr. Şeyhmus Gökalp otuz dört gündür özgürlüğünden mahrum, otuz gündür Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu. Biz de bu basın açıklamasını Gökalp’in suçsuz olduğunu vurgulamak için yapıyoruz. Bugün Gökalp’in tutuklu olması ülkemizdeki demokrasi ve adalet sorunundan ayrı düşünülemez. Kayyumlar atanıyor, barolar parçalandı, hekimlere savaş bir halk sağlığı dediği için cezalar verildi. Bunları bir bütün olarak ele almak durumundayız. Bir hekimin yalancı şahit sözleriyle tutuklu yargılanmasını kınıyoruz. Biz tek tip insan yaratılmasına karşıyız. Çok sesli tek yürek olmak istiyoruz.”