Tebligatlarla evleri boşaltılmak istenen ve altyapı hizmetleri kesilmekle tehdit edilen Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi sakinleri, “Rantsal dönüşüme karşıyız. Şeffaf ve adaletli bir süreç istiyoruz” diyor.

Adaletli kentsel dönüşüm istiyoruz

Berkay DÜNDAR

İstanbul Okmeydanı’ndaki Fetihtepe Mahallesi'nde yıllardan beri süren kentsel dönüşüm bilmecesi sürüyor. Mahallede 2020’nin sonunda başlaması planlanan dönüşüme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile mahalleli arasında anlaşma sağlanamayınca başlanamadı. Ancak son dönemde yurttaşlar adeta kentsel dönüşüme zorlanıyor. AKP’li Beyoğlu Belediyesi, gönderdiği tebligatlarla yurttaşların evlerini boşaltmasını istiyor. Aksi halde ise altyapı hizmetlerinin kesileceğini bildiriyor.

Mahalleli ise gerçek değerinin çok altında ücret ödenerek evlerinin yıkılmaya çalışıldığını, TOKİ'nin yapacağı yeni evler için de 240 ay vade ile borçlandırılmaya çalışıldıklarını söylüyor. Baskı politikalarından şikâyetçi olan mahalleliler, asgari ücretle geçinmeye çalıştıklarını vurguluyor. Evler için çıkarılan ortalama 280 bin TL tutarındaki borcu ödemekte güçlük çekeceklerini ifade ediyor. BirGün’e konuşan Fetihtepeliler, kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını, şeffaf ve rızaya dayalı bir süreç istediklerini belirtiyor. Evlerinin yıkılması halinde yapılacak bin 500 TL kira yardımının çok yetersiz olduğunu vurguluyorlar.

ADİL DÖNÜŞÜM TALEBİ

Okmeydanı’nda çocukluğunun geçtiğini belirten 58 yaşındaki Engin Yetik, “Biz istiyoruz ki kentsel dönüşüm adaletli bir şekilde olsun, kimse mağdur olmasın” dedi ve ekledi: “Ama maalesef buraya ‘rantsal dönüşüm’ gözüyle bakılıyor. Buna karşıyız. Biz buranın köy halini biliyoruz, çocukluğumuz burada kuzu yavrularının, keçi yavrularının arasında geçti, yeşillik alabildiğineydi. Şimdi İstanbul'un en değerli yeri oldu burası.”

Mahalleli Medeni Yıldırım, kentsel dönüşüm kapsamında borçlandırılmak istendiklerini ancak mahalle sakinlerinin bu parayı ödeme güçlerinin olmadığını söyledi: “Mahalleli gerçekten zor durumda, mahalle sakinlerinin hepsi asgari ücretle çalışan insanlar ve güçleri kesinlikle yok. Bir sürü borç altında bırakıyorlar insanları. Benim de burada evim var ve 280 bin TL borçlandırıyor, 1+1 daire veriyor. Bu vicdana sığmayan bir şey... İnsanlar çaresiz, yetkililere sesini duyurmak istiyorlar ama bir türlü bizi duymuyorlar.”

SÜRECEKLER Mİ BİZİ?

89 yaşındaki Mehmet Sel, 70 yıldır Okmeydanı’nda yaşadığını ifade etti ve “Bizimle uzlaşmadılar, kendi dedikleri gibi olsun istiyorlar” dedi. “Biz nereye gideceğiz, sürecekler mi bizi?” diye soran Sel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz vatandaşız, emek vermişiz, vergilerimizi veriyoruz. Biz yapılmasın demiyoruz ama haklarımızın verilmesi şartıyla.”

Bir başka mahalleli Baki Çiftçi ise şunları kaydetti: “Biz kentsel dönüşümü yöneticilerden daha fazla istiyoruz. Fakat dalga geçer gibi, düzgün bir cevap vermiyorlar. Benim yerim tapulu ve anayol üzerinde. İnşaat giderleri fahiş derecede arttı. Bu hayat pahalılığında millet zaten can çekişirken bir de bizleri tehdit ederek, ‘Suyunuzu keseceğiz, elektriğinizi keseceğiz’ diyorlar. Bizim derdimize çare olsunlar, bizimle uzlaşsınlar.”

BORÇLARI NASIL ÖDEYECEĞİM?

Emekli maaşıyla bir aile geçindirdiğini aktaran 66 yaşındaki Nimet Teyze de hâlihazırdaki ekonomik krizden yakınarak şöyle konuştu: “Bize bin 500 TL kira yardımı verileceği söyleniyor. Bin 500 TL ile biz nereye gidelim? Kiralar 5 bin TL! En azından kira yardımı 2,5-3 bin TL olması gerekiyor. 200 bin TL de borç çıkartıyorlar yeni yapılacak evlerden, 20 senede memur maaşıyla nasıl ödeyeceğiz? Ben 66 yaşındayım kaç sene daha yaşayacağım? Biz 40-50 senedir buradayız, bizi yerlerimizden ediyorlar. Onların yüzünden bir oğlum var bekâr, evlenemiyor. Ben bu evlerin borçlarını nasıl ödeyeceğim? Kentsel dönüşüm böyle olmaz.”