CHP’nin hazırladığı 2020 Adaletsizlik Raporu’na göre, basın ve ifade özgürlüğü, gösteri hakkı başta olmak üzere birçok alanda özgürlüklerin sınırlandırıldığı vurgulandı.

Adaletsizlik zirvede

Hüseyin Şimşek

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, 2020 yılında tüm ülkede yaşanan adaletsiz uygulamalara ilişkin bir rapor hazırladı.

Koronavirüs salgını ile birlikte var olan adaletsizliklerin derinleştiğini kaydeden Erkek, raporunda, “Türkiye, 2020 yılında Kovid-19 ile birlikte büyük bir adaletsizlik pandemisi de yaşamıştır. Yaşanan adaletsizlik salgınının temelinde Türkiye’yi ‘özgür olmayan ülke’ konumuna sürükleyen Saray iktidarı ve bu iktidarı oluşturan ucube sistem yatlmaktadır” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte yasama, yargı ve yürütmenin bir siyasi partinin de lideri olan şahsın egemenliği altına girdiğini bildiren CHP’li Erkek, raporunda şu tespitlere yer verdi:

“2020 yılı, iktidarın, adaleti ve adaleti sağlayacak yargı organlarını tartıştırmaya devam ettiği, hatta bu tartışmaları doğrudan Anayasa'ya aykırı hale getirdiği bir yıl olmuştur. Türkiye 2020 yılında hala düşünce ve kanaat özgürlüğü, ifade özgürlüğü, adil yargılanma hakkı ihlallerinin, çıplak aramanın, sadece hukuki alanda değil, sosyal ve siyasi alanda da adaletsizliklerin sürdüğü bir ülke konumundadır. Bugün, gelirde ve vergide adaletsizlik de zirvededir.

“Bu dönemde öne çıkan ihlal başlıkları ise gazetelere ilan yasakları, RTÜK’ün adaletsiz cezaları, kadına karşı artan ve cezasız kalan şiddet, gazeteciliğin suç sayılması, partimizin yayınlarının toplatılması, Cumhurbaşkanına hakaret iddiaları, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılamaması gibi uygulamalar olmuştur. Bu dönemde ayrıca, infaz düzenlemesiyle örtülü af, baroları siyasallaştıran ve bölen yasa, STK’lara kayyum düzenlemesi, Kanal İstanbul dayatması, yeni kayyumlar ve yeni çevre hukuksuzlukları hayata geçirilmiştir.”