Adaletsizlikle geçen 13 yıl
Onur Yaser Can’ın anne ve babası da peş peşe yaşamını yitirdi. (Fotoğraf: Can Ailesi)

Haber Merkezi

Haziran 2010'da çıplak arama ve işkeneceye maruz bırakılması sonrası hayatına son veren Onur Yaser Can davasında bugün karar çıkması bekleniyor. Kardeşi Ezgi Sevgi Can, "Desteğiniz her zamankinden daha da önemli" diyerek çağrı yaptı.

Narkotik polisi tarafından Haziran 2010’da gözaltına alınıp çıplak arama ve işkenceye maruz bırakılması sonrası hayatına son veren Onur Yaser Can'ın davasına bugün devam edilecek. Dört polis ile bir bilirkişinin ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlamasıyla yargılandığı davada bugün karar çıkması bekleniyor. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 41. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) saat 10.00'da görülecek dava öncesi, Can ailesinden geriye kalan tek kişi olan Ezgi Sevgi Can çağrı yaptı. Onur Yaser Can adına açılan sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Ezgi Sevgi Can, şu ifadeleri kullandı:

"Dostlar, 13 yıldır sürdürdüğümüz adalet mücadelesinde sizlerin de desteğiyle önemli bir aşamaya geldik. Güzel abim Onur Yaser’i intihara sürükleyen, annemi babamı hayattan koparan ve ceza almadan polislik yapmaya devam eden işkencecilerin yargılanmasında karar duruşması görülecek. Cezasızlığa, işkenceye, örgütlü kötülüğe karşı desteğiniz bu aşamada her zamankinden daha da önemli. Gelebilenleri, duruşmayı izlemeye ve takibe çağırıyorum. Sevgiyle, direnişle."

NE OLMUŞTU?

ODTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu Onur Yaser Can, 2 Haziran 2010 tarihinde İstanbul Beyoğlu’nda narkotik polisi tarafından gözaltına alındı. İfadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Bundan iki gün sonra, "Tutanaklarda eksiklik olduğu" gerekçesiyle tekrar karakola çağrıldı. 23 Haziran 2010’da tekrar ifadeye çağrılan Can aynı gün intihar etti. İntiharının ardından annesi Hatice Can, oğlunun pantolonunun arka cebinde, üzerinde çıplak aramaya maruz bırakıldığına ilişkin ifadelerin yazılı olduğu bir not buldu. Anne Hatice Can 2014 yılında intihar etti. Baba Mevlüt Can ise sağlık sorunlarından dolayı 2019 yılında hayatını kaybetti.