Adana’da KESK’in düzenlediği bölge mitinginde bir araya gelen binlerce emekçi, iktidara seslendi: Borçlu değil, alacaklıyız. Krizin faturasını krizi yaratanlar ödesin!

Adana’da binlerce emekçi iktidara seslendi: Biz borçlu değil alacaklıyız!

KESK, krize karşı bölge mitinglerinin üçüncüsünü dün Adana’da gerçekleştirdi. Uğur Mumcu Meydanı’nda ‘Yoksulluğa, işsizliğe ve geleceksizliğe karşı’ düzenlenen mitingde bir araya gelen binlerce emekçi, iktidara “Biz borçlu değil, alacaklıyız. Ekonomik krizin faturasını ödemeyi reddediyoruz” diye seslendi. Adana’nın çeşitli bölgelerinden miting alanına yürüyen emekçiler, iki noktadan giriş yaptı. Adana, Mersin, Hatay, Maraş, Kayseri, Niğde ve Antep’ten emekçilerin katılımıyla gerçekleştirilen mitingde DİSK, TMMOB, TÜMTİS Sendikası, Adana Tabip Odası, Adana Barosu üyeleri de yer aldı. Birleşik Haziran Hareketi, HDP, CHP, EMEP, Halkevleri, ESP’nin de aralarında olduğu siyasi örgütler de emekçileri yalnız bırakmadı.

Krizin bedelini yüzde 1 ödesin
Mitingde konuşan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İrfan Doğan, AKP iktidarının 16 yıldır sermayeden yana bir politika izlediğini belirterek, “Bu yüzden işçilerin, emekçilerin bu krizi yaratanlara bir borcu yoktur. Tam tersine yıllardır yaşadığı kayıplardan kaynaklı alacakları vardır. Şimdi krizin bedelini biz emekçilere ödetmek istiyorlar. Hayır! Bu krizin bedelini biz emekçiler ödemeyeceğiz. Bedeli, krizi yaratan yüzde 1’lik kısım ödemelidir” dedi.

Doğan, Adana ve çevresinde eskiden fabrika dumanlarının yükseldiği yerlerde bugün AVM’lerin yükseldiğine dikkat çekerek, “Adana’da işsizlikte rekor kırıyoruz. İşçilerin, emekçilerin ücretleri artırılmadan, istihdam yaratılmadan, işten atmalar yasaklanmadan, temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınmadan, tarım üreticilerine destek verilmeden, vergide adalet sağlanmadan çıkılacak bir krizden doğaldır ki emekçiler etkilenecektir” şeklinde konuştu.

Kamu emekçilerine en az yüzde 30 zam
Asgari ücretin en az 2 bin 800 lira olarak açıklanması ve vergiden muaf tutulması gerektiğini söyleyen Doğan, 2019 yılı için kamu emekçilerine yapılacak olan zammın da en az yüzde 30 olması gerektiğini vurguladı. Doğan ayrıca; 3600 ek gösterge, artan oranlı vergi diliminin sabitlenmesi, tarikatlarla yapılan protokollerin iptali, sözleşmeli ve güvencesiz çalıştırmadan vazgeçilmesi taleplerini de dile getirdi.

KHK ihraçları işe iade edilsin
OHAL KHK’leriyle ihraç edilen emekçilerin de katıldığı mitingde Doğan, haksız hukuksuz biçimde ihraç edilen tüm emekçilerin görevlerine iadesini istedi. Doğan, şu ifadeleri de kullandı: “Savaş politikalarına son verilmelidir. Savaşa harcanan paranın eğitime, sağlığa harcanması gerekir. Emeklilikte yaşa takılan 2,3 milyon emekçinin emeklilik hakkı verilmelidir.”

4’üncü miting bugün Diyarbakır’da
KESK, “Yoksullaşmaya, işsizliğe, güvencesizliğe karşı birlikte mücadeleye!” sloganıyla dördüncü bölge mitingini, bugün saat 13.00’te Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirecek. Beşinci ve son bölge mitingi ise 22 Aralık’ta İstanbul’da yapılacak. KESK, 17 Kasım’da İzmir’de, 9 Aralık’ta Samsun’da miting yapmış, bu mitinglere binlerce işçi ve emekçi katılmıştı.