Adana'da toplu ulaşım ücretlerine gelen zam ile birlikte tam bilet 15 TL, öğrenci bileti 7 TL, öğretmen bileti 12 TL'ye yükseldi. Adana Büyükşehir Belediyesi, "Vatandaşa hizmet verebilmek için üzülerek fiyat ayarlaması yapıyoruz" açıklamasını yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi
Adana'da toplu ulaşım ücretlerine zam

Adana'da toplu ulaşım fiyatlarına zam geldiği açıklandı.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, belediye otobüsleri ve hafif raylı sistemlerde tam bilet 15 TL, öğrenci bileti 7 TL, öğretmen bileti ise 12 liraya yükseldi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Toplu taşıma ücretleri Ankara’da tam 15 lira, öğrenci 7.5 lira, Antalya’da tam 15, öğrenci 6.5 lira olarak uygulamaya geçmiştir. Tüm Büyükşehir Belediyeleri yeni fiyatlarını devreye almaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın akaryakıt ÖTV ve toplu taşıma KDV oranlarında yapmış olduğu artışlar ile Merkez Bankası’nın dolar kuru üzerindeki ani dalgalandırmaları toplu taşıma araçlarının ana gideri olan akaryakıt, bakım onarım- yedek parça fiyatlarında yüzde yüzün üzerinde hareketliliğe sebep olmuştur. Artışlar sistemin çalışılabilir düzeyde kalabilmesi amacıyla mecburen yapılmıştır. Vatandaşa hizmet verebilmek için üzülerek fiyat ayarlaması yapıyoruz" denildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: 

"21.06. 2023 tarihinde akaryakıt (motorin) fiyatı 24,5 lira iken 02.08.2023 itibariyle yaklaşık yüzde 52 artışla 37,36 lira olmuştur. 2022 Haziran ayında brüt asgari ücret 5004 lira seviyelerinden 2023 yılı Temmuz itibariyle brüt 13 bin 414 liraya çıkmasıyla personel giderlerinde yüzde 168’lik bir artış meydana gelmiştir. Mevcut araçların bakım maliyeti km başına yaklaşık 5 lira iken, Ağustos 2023 itibariyle bu değer km başına 13 lira seviyesine yükselmiştir. Kent içi ulaşım sisteminin ana gider kalemleri olan akaryakıt, personel ve bakım maliyetleri son bir yıl içinde yüzde 100’ün üzerinde bir maliyet artışına neden olmuştur. Son yapmış olduğumuz zamlardan sonra araç alımsız her bir yolcu için belediye olarak 12,24 TL destekleme yapıyoruz. Araç alımını da eklediğimizde Büyükşehir Belediyemiz her bir yolcu için 17,24 TL destekleme yapmış oluyor."