Adana’nın Seyhan ilçesinde kurulan Kocavezir Bitpazarı'na zabıtalar tazyikli su püskürttü. Teberler Derneği Başkanı Suat Kömür, 200 yıldır kurulan pazarın kaldırılamayacağını söyledi.

Adana’daki pazara zabıta müdahalesi: Eşyalara su sıkıldı
Fotoğraf: Gazete Duvar

Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Kocavezir Bitpazarı esnafı birkaç haftadır satış yapamıyor. Zabıta pazar günleri kurulan tezgahlara geçen hafta baskın yaparak ürünlere el koydu. 18 Eylül’de yeniden kurulan pazara gelen zabıta bu seferde eşyaların üzerine su sıktı.

Gazete Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın'ın haberine göre; Eşyaları kullanılamaz hale gelen pazarcılar, duruma tepki gösterdi. Konuyla ilgili pazarcılardan çok sayıda şikayet aldıklarını söyleyen Teberler Derneği Başkanı Suat Kömür, “Biz sorunun çözümü adına Seyhan Belediyesi zabıta ekibi ve halkı bir araya getirdik. Zabıta ‘Eşya sergilerinin derli toplu yapsınlar, bir daha karışılmayacak” dedi. Bu hafta tazyikli suyla pazara girip, su fışkırtmışlar. Olacak şey değil” diye konuştu.

‘BU PAZARDAN EKMEK YİYEN DE GARİBAN, ÇOCUĞUNU GİYDİREN DE’

Kocavezir Bitpazarı, Adana’nın en eski simge pazarlarından. Neredeyse 200 yıllık bir geçmişi var. Pazar, aynı zamanda dar ve orta gelirlilerin ihtiyaçlarını karşıladığı bir yer.

Zabıtanın ‘hırsızlık’ gerekçesiyle müdahale ettiğini, hırsızı yakalaması gereken merciinin polis olduğunu belirten Kömür, “Zabıta bu şekilde insanların tezgâhlarını dağıtamaz. 200 yıldır burada bu insanlar. Belediyenin amacı bu pazarı kaldırmak ise bu imkânsız. Bu pazardan ekmek yiyen de gariban, çocuğunu giydiren de” dedi.

‘GÖSTERDİĞİMİZ YERDE YAPACAKLAR’

Konuyla ilgili Seyhan Belediyesi Zabıta Müdürü Ali Halavu, asıl gerekçenin bahsedildiği gibi ‘hırsızlık’ değil, pazarın gösterilen yerde kurulmaması olduğunu söyledi. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Kocavezir pazarcıları için halin yanında 136 dükkanlık yer yaptığını ama kimsenin oraya gitmediğini belirten Halavu, “Şu an pazarın kurulduğu yer şehrin ortası. Birer metre tezgâh açın diyoruz, 10 metre tezgâh açıyorlar. Bırakın kaldırımı, yola kadar indiler. Trafik akışı tıkanıyor, insanlar rahat yürüyemiyor. Bir yangın olsa itfaiye geçmez, bir hasta olsa ambulans giremez” diye konuştu.

Hafta içi de Kocavezir’de pazar kurdurmayacaklarını, herkesin yeni yere gitmesi gerektiğinin bilgisini vermelerine rağmen pazarın kurulduğunu vurgulayan Halavu, “Ben garibanın ekmeğinde değilim. Çarşıda tablacılara sorun beni, hangisine karıştım? Gösterdiğimiz yerde yapacaklar. Kafalarına göre bir yerde duramazlar. Bir düzen sağlamak zorundayım” dedi.