Sözcü yazarı İsmail Saymaz, İstanbul’da polis ile tartışan 1 kişinin ve Adana’da silah kaçakçılığı iddiası ile polis tarafından karakola götürülen 1 kişinin daha karakolda işkence ve ağır şiddete maruz kaldığını ileri sürdü.

Adana ve İstanbul'da karakolda işkence ve kötü muamele iddiası

Gazeteci İsmail Saymaz, biri Adana’dan biri İstanbul’dan Adana'dan 41 yaşındaki M.K. ve İstanbul'dan K.T., polis tarafından götürüldükleri karakolda işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını ileri sürdü.

Saymaz, Sözcü’de yayımlanan “Al sana sıfır tolerans” başlıklı yazısında, silah kaçakçılığı iddiası ile Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne getirilen M.K ve İstanbul Sarıyer'de berberde polis Y.Ç. ile tartıştıktan sonra karakola götürülen K.T.’nin uğradığı işkenceyi anlattı.

Saymaz’ın yazısında ilgili kısım şöyle:

“Adana'da 41 yaşındaki M.K.'nin aracında 17 Nisan'da yapılan aramada dört, C.Y. ve iki kadında 10 tabanca çıktı. M.K. ve C.Y. ile kadınlar silah kaçakçılığı iddiasıyla Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne (KOM) getirildi. M.K., gece 1'de gözleri bağlı şekilde, avukat görüşme odasına alındıklarını savunarak, şu iddiada bulunuyor: “Işıkları kapattılar. Üzerime su döküp copla dövdüler. Silahları üstlenmemi istediler. 20 dakika dayak yedim. Ambulans istedim, çağırmadılar. Nefes alamadım, kalbim sıkıştı. Avukatım ambulans çağırmış ancak bana söylemediler.

SIRTTA DARP İZLERİ

O, şiddet görürken, avukatı Ahmet Kaya ise kapı kapı M.K.'yi aradı. Kaya, gece 23'te emniyete gittiğini, KOM Şubesi'nde “Öyle biri yok” denildiğini ileri sürüyor. Birkaç saat sonra polis telsizinden M.K.'nin tesadüfen adı anons edilince KOM'da tutulduğunu öğreniyor. Gece 2-3'te M.K. ile görüştürüldüğünü vurgulayarak, şöyle devam ediyor: “Nezarethanenin mazgalını açtık. Bankta uzanıyor. ‘Hadi kalk, görüşelim' dedim. Kısık ve ağrılı sesle ‘Kalkamıyorum' dedi. ‘Ne oldu?' diye sordum. Anamı ağlattılar' dedi.” Kaya, çağırdığı ambulansın geri çevrildiğini savunuyor. Sabah savcının talimatıyla M.K. ile avukat görüşme odasında konuşabildiğini belirterek, şunları söylüyor: “Gece beni odaya aldılar, su döküp döküp copladılar' dedi. ‘Bu zamanda işkence olmaz' dedim. ‘Sırtımı aç' dedi. Açtım ki, komple kırmızı, bacaklar şiş. ‘Ambulans çağırın' dedim.” Kaya, itilerek yere düşürüldüğünü, bacaklarından tutularak kapıya kadar sürüklenip dışarı atıldığını, “Hakkını burada ararsın” denildiğini ileri sürüyor. Kaya, adliyede M.K.'nin sırtının ve bacaklarının fotoğraflarını çekti. Fotoğrafta, M.K.'nin sırtının darptan ötürü kıpkırmızı olduğu, bacağının şiştiği görülüyor. M.K. ve C.Y. tutuklanırken iki kadın serbest bırakıldı. M.K. suç duyurusunda bulundu.

ELLERİ KELEPÇELİYKEN KAFASINI YERE VURMUŞ!

Bir diğer karakolda dayak suçlaması İstanbul Sarıyer'den… İddiaya göre 30 yaşındaki K.T., 17 Nisan'da berberde polis Y.Ç. ile tartıştı.

19 Nisan günü saat 22.30'da K.T ile iki arkadaşı trafikteyken, Y.Ç.'nin de olduğu polislerce araç durduruldu. K.T., iki gün önceki husumetten ötürü çevrildiklerini söylüyor. Polis tutanağında ise şüphe üzerine durdurulmak istenen araçtakilerin kaçtıkları, bir süre takip edildikten sonra yakalandıkları iddia ediliyor. Tutanakta “Uyuşturucu madde kokusu gelmesi” üzerine araçtan inmelerinin istendiği yazıyor. K.T.'nin iki polise yumruk atıp “Tayyip'in p… Siz mahallemde aracımı nasıl durdurursunuz” dediği ve küfrettiği ileri sürülüyor. Karakola götürülen K.T.'nin “Elleri kelepçeli halde kendisini, yüzünü ve kafasını duvarlara ve yerlere vurduğu” ifade ediliyor. Tutanakta yazılanların aksine K.T.'nin üzerinde veyahut araçta uyuşturucu madde bulunmadı. Kanında ve idrarında uyuşturucu ve alkol bulgusu çıkmadı. K.T. sokakta ve karakolda ağır şiddet gördüğünü ileri sürerek, şöyle diyor: “Polis ters kelepçe yapıp beni yere yatırdı ve dövdü. Özellikle M.Ç. adlı polis gözlerimi şişiren, kulağımdan çekip beni sürükleyen, elmacık kemiklerimden ve burnumdaki kırıklara neden olan kişidir. Y. de darp etti. İki polis bana küfretti.” K.T.'nin burnunda ve elmacık kemiklerinde kırık tespit edildi. Polislerin mukavemet, tehdit ve hakaret suçundan suç duyurusunda bulunduğu K.T. serbest bırakıldı.”