Seçimlerin ardından gündem yine Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendi. Ancak iktidar partisi 367 sayısı için muhalefetten destek alırken 'iç çelişkileri' nedeniyle hâlâ kendi adayını çıkaramadı

 

Siyasette, Çankaya Köşkü'ne yönelik ince hesaplar başladı. Meclis'te 341 milletvekiline sahip Aadalet ve Kalkınma Partisi (AKP), 22 Temmuz öncesinde olduğu gibi yine tek başına 367'yi bulamazken, bu konuda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Demokratik Toplum Partisi'nden (DTP) gelen açıklamalarla rahatladı. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde AKP bu kez 367 sancısı yaşamayacak, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerek seçim öncesinde söylediği "uzlaşma ararız" sözünün gereği olarak gerekse de, yine seçim öncesi yaşanan gerilimin bu kez yaşanmaması için muhalefetle uzlaşma arayacak. Meclis'te ise AKP'ye, 367 konusunda sorun çıkarmayacak partiler arasında MHP ve DTP bulunuyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise tavrını, AKP'nin cumhurbaşkanı adayına göre belirleyecek.

Geçen hafta Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Bülent Arınç arasında yapılan zirvede ele alınan cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik AKP içerisinde genel görüş "Gül'ün aday olması" yönünde. Bu konuda milletvekilleri ile toplantı yapan Erdoğan ise Gül'ün adaylıktan vazgeçmesi konusunda formül arıyor. Başbakan'ın Gül'ün adaylığında ısrar etmesi halinde, başka isimlerin adaylığını da gündeme getirebileceği kaydedilirken, Abdullah Gül'ün kararını netleştirmesi ile muhalefetle uzlaşma arayışına turlarına çıkması bekleniyor. Gül'ün adaylığını ise bu hafta sonuna kadar netleştirmesi bekleniyor.

MECLİS'TE ARİTMETİK HESAPLAR
DTP ve MHP'nin, cumhurbaşkanlığı seçiminde oylamalara katılması, 367 tartışmalarının tümüyle sona ermesine yol açacak. Çünkü Meclis'te AKP'nin 341, MHP'nin 70 ve DTP'nin de 20 milletvekili bulunuyor.

KİM NASIL TAVIR ALACAK?
CHP, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda, seçim öncesi tavrını sürdürmeye hazırlanıyor. CHP Genel Başkanı Deniz Bay-kal Gül'ün adaylığına karşı olduklarını belirtirken, Gül'ün adaylığı durumunda CHP'nin yine Meclis'e girmeyeceği kaydediliyor. Gül dışındaki bir ismin aday gösterilmesi halinde ise CHP tavrını yeniden gözden geçirecek. Seçim öncesi cumhurbaşkanı adayının Meclis dışından belirlenmesini isteyen CHP'nin, alınan seçim sonuçlarının ardından AKP içerisinde "eşi türbanlı olmayan, anayasaya bağlı bir cumhurbaşkanı adayını" destekleyebileceği kaydediliyor. Bu isimlerin, son günlerde ortaya atılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün olabileceği yorumları yapılıyor. CHP'nin yanı sıra, CHP'den ayrılan 13 DSP'Iinin de, Gül'ün adaylığı halinde Meclis'e girmeyebileceğine dikkat çekiliyor.

DTP GUL'E SICAK
AKP'ye mevcut şartlarda cumhurbaşkanlığı seçiminde destek verecek parti olarak görülen DTP, yaptığı açıklamada, "Meclise destek" amacıyla cumhurbaşkanlığı seçiminde oylamaya katılacağını bildirmişti. DTP'li Ahmet Türk de "Abdullah Gül olmaz diye bir tavrımız yok" demiş ve Gül'ün eşinin türbanlı olmasını ve adaylığını sorun olarak görmediklerini kaydetmişti. Gül'ün adaylığı durumunda ise DTP'nin AKP'ye Meclis'te destek olması bekleniyor.

BAĞIMSIZLAR NE YAPACAK?
Meclis'te bağımsız milletvekilleri arasında ise cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP'ye destek olabilecekler arasında, siyasi yasağı nedeniyle DTP'ye katılamayan Hakkari bağımsız milletvekili Hamit Gey-lani ile Sivas'tan bağımsız milletvekili olarak Meclis'e giren BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu sayılıyor. Geyla-ni'nin DTP'yle birlikte hareket etmesi beklenirken, Yazıcıoğlu da daha önce "Meclis'teki cumhurbaşkanlığı oylamasına katılacağı"nı açıklamıştı. Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç, ise AKP'nin uzlaşma aramaması halinde oylamaya katılmayacak isimler arasında yer alıyor. Rize'den bağımsız milletvekili seçilen Mesut Yılmaz'ın tavrı ise henüz netleşmedi. İstanbul bağımsız milletvekili olarak Meclis'e giren ve ÖDP'ye katılan Ufuk Uras da cumhurbaşkanlığı seçiminde Genel Kurul'a girecek isimler arasında bulunuyor.

EVRİN GÜVENDİK ANKARA