Emekli maaşlarına 2021 yılı için yapılacak zam yarın belli olacak. Açıklanacak zam oranı ile asgari ücretin altında ücrete mahkûm edilen emekli sayısının artacağını söyleyen CHP’li Özel, “Adil bir intibak yasası çıkartılmalı, emeklilere milli gelir artışından refah payı verilmeli” dedi

Adil intibak yasası çağrısı

BirGün/ANKARA

Emeklilere 2021 yılı için yapılacak maaş zammının bu hafta belirleneceğine dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Açıklanacak maaş ile asgari ücretin altında ücrete mahkûm edilen emekli sayısı artacaktır” dedi. Özel, emeklilerin yaşam standartlarının geliştirilebilmesi için adil bir intibak yasası çıkartılması gerektiğini belirterek, “Emeklilere milli gelir artışından refah payı verilmeli” önerisinde bulundu.

CHP’li Özel, emekli maaşlarına yapılacak zammın bu hafta belirleneceğini ifade ederek şunları söyledi:


“İktidar partisi eliyle her geçen yıl daha çok açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilen emeklilerin maaşlarına yönelik kapsamlı bir düzenleme yapılması gerektiği ortadadır. AKP iktidarının ilk yıllarında en düşük işçi emeklisi maaşı, asgari ücretin üzerindeyken şu an gelinen noktada emeklilerimizin yüzde 49,31’i asgari ücretin altında bir aylık alabilmektedir. Çalışma Bakanlığı’nın son verilerine göre, 4 milyon 179 bin 840 emeklimiz asgari ücretin altında bir maaşa sahiptir. Bu hafta açıklanacak rakamlarla bu sayının daha da artacağı, asgari ücret altında gelire sahip emeklilerin sayısının yükseleceği ortadadır.”

YAŞAM KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

İşsizliğin giderek arttığı, tüm çalışan kesimlerin ve emeklilerin giderek hayatlarını idame ettirmede zorlandıkları bir dönemde olduğunu söyleyen Özel, “Emeklileri enflasyon oranında zamlara mahkûm etmek yerine kapsamlı bir düzenlemeyi hayata geçirmek gerekmektedir. Katsayı ve gösterge sistemi yeniden düzenlenmeli, emeklilere milli gelir artışından refah payı verilmeli, emekli banka promosyonları yükseltilmeli, emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin miktarı artırılmalıdır. CHP olarak, ilerleyen yaşlarında rahat edebilmek için yıllarca çalışan emeklilerimizin yaşam koşullarının iyileştirilmesini savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

***

‘ASGARİ ÜCRETLE EŞİTLEYİN’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, emekli maaşlarının artırılmasıyla ilgili TBMM'ye kanun teklifi sundu. Covid-19’dan en çok etkilenen kesimler arasında yaşlı nüfus ve emeklilerin yer aldığını belirten Ağbaba yazılı açıklamasında, "Bir yandan Covid-19 yüksek risk grubunda olmaları, bir yandan da düşük gelirleri nedeniyle en kırılgan toplumsal gruplardan birini emekliler oluşturmaktadır. Hastalığa yakalanmamak için dengeli beslenmeleri gereken belli yaş grubundaki insanlar, gelir düşüklüğü nedeniyle dengeli beslenmeyi bırakın açlıkla mücadele edecek durumdadır. ‘Evden çıkmayın’ denilen yaşlıların bu gidişle evden sadece ölüsü çıkacak" ifadelerini kullandı. Ağbaba'nın sunduğu yasa teklifi kabul edilip yasalaşırsa, en düşük emekli aylığı 2 bin TL'ye yükseltilecek.