Kolombiya Hükümeti ve ELN arasındaki barış görüşmelerinin ikinci turu, ELN’nin siyasi statüsünün tanınmasıyla sona erdi. Ateşkes süreci ise yakın gözüküyor.

Adım adım barışa
ELN ile Kolombiya hükümeti ikinci defa barış görüşmesi gerçekleştirdi. (Fotoğraf: AA)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro liderliğindeki Kolombiya hükümeti ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında Meksika’da düzenlenen barış görüşmelerinin ikinci turu sona erdi. Görüşme, Kolombiya hükümetinin ELN’nin siyasi statüsünü tanımasıyla sonuçlandı.

Başkent Mexico City’de 14 Şubat’ta başlayan ikinci tur müzakerelerin dün bitmesinin ardından tarafların anlaştığı ortak bildiride ELN’nin siyasi statüsünün kabul edildiği belirtilerek “Ulusal hükümetin anayasal ve yasal yetkileri kapsamında, çözüm elde etmeyi amaçlayan siyasi nitelikteki müzakereler ve diyaloglar kabul edildi” denildi.


ATEŞKESTE İLERLEME

Kolombiya Devlet Başkanı Yardımcısı Fracia Marquez’in de hazır bulunduğu görüşmelerde ayrıca hükümet ile ELN arasındaki ikili ateşkes konularında da ilerleme kaydedildiği aktarıldı. ELN baş müzakerecisi Pablo Beltran, ikili, ulusal ve geçici bir ateşkes konusunda ilk adımları attıklarını belirterek “Böylece Kolombiyalıların harekete geçmesi ve barış sürecine katılımları için şartlar daha uygun olacak” ifadelerini kullandı.

Kolombiya hükümeti delegasyonu başkanı Otty Pattino ise bir görüşmelerin Küba’da düzenlenecek bir sonraki turunda “ateşkesin sağlanmasının, barış ve görüşmelere katılımın genişletilmesi için ‘pilot bir plan’ oluşturulmasının” önem arz edeceğini belirtti.

Meksika, Venezuela, Şili, Norveç ve Brezilya barış görüşmelerinin garantörü olurken İsveç, Almanya, İsviçre ve İspanya ise destek ve işbirliğinde bulunmak üzere "yoldaş" ülke olarak hareket ediyor.

Taraflar, 9 Mart'taki bildirilerinde, üçüncü tur barış müzakerelerinin Küba'nın ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

MASAYA DÖNÜŞ

Venezuela'nın garantörlük ve ev sahipliğinde başkent Karakas'ta bir araya gelen taraflar, 2019'da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım 2022'de yeniden başlatmıştı.

Norveç ve Venezuela gözlemcilerinin de hazır bulunduğu görüşmeye, Kolombiya hükümeti adına M-19 (19 Nisan hareketi) eski üyesi Patino, ELN heyetine ise Beltran liderlik etmişti.

İlk tur görüşmelerinde 13 Aralık 2022'de ateşkese varılamamış ancak bazı bölgelerde insani yardım ve hapisteki ELN militanlarının şartlarını iyileştirme kararı alınmıştı.

Kolombiya'da devlet başkanlığı seçimini kazanan ve 7 Ağustos 2022'de görevi devralan solcu Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması'nı uygulamaya ve ELN ile barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.