ABD Başkanı Donald Trump’ın kasımda yapılacak seçimler öncesi vaatlerinden biri olan Afganistan’dan askerleri geri çekme kararıyla ilgili Washington’dan kimi adımlar atılırken Irak’ta da askerlerin azaltılması yönünde anlaşmaya varıldı

Adım adım çekilme kararı

Dış Haberler Servisi

ABD'de ırkçılık karşıtı protestolar yükselirken bir yandan 3 Kasım'da yapılacak olan seçimlere hazırlanan Başkan Donald Trump yönetimi, seçim vaatlerinden biri olan Afganistan'dan askerleri geri çekme kararıyla ilgili Afgan hükümeti ve Taliban'la görüşmelere devam ederken Irak'ta da benzer bir adım attı. Bağdat ve Washington önümüzdeki aylarda Irak'taki ABD askeri varlığının azaltılması konusunda anlaşmaya vardı.

Irak ile ABD arasında önceki gün video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen müzakerelerin ardından yapılan ortak açıklamada, "IŞİD tehdidinin ortadan kaldırılması konusunda elde edilen önemli ilerlemeler ışığında, ABD, önümüzdeki aylarda Irak'taki asker sayısını azaltmaya devam edecek ve geri kalan güçlerinin durumu hakkında Bağdat yönetimiyle diyalog halinde olmayı sürdürecek" ifadelerine yer verildi.

ABD'nin, 2008'de imzalanan Stratejik Çerçeve Anlaşması'nda kararlaştırıldığı üzere Irak'ta kalıcı üsler veya daimi bir askeri varlık talebinin olmadığı belirtilen açıklamada, Washington'ın ne zaman ve kaç asker çekeceğine dair herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Irak hükümeti de uluslararası koalisyon güçlerinin güvenliğini sağlama taahhüdünde bulundu. Açıklamada, ABD'nin Irak'a ekonomi alanında destek için Bağdat hükümeti ile çalışacak danışmanlar sağlayacağı kaydedildi.

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Toplantıda, ABD'nin Irak'tan çekilmesi ve hiçbir üssün kalmaması konusuna vurgu yapıldı. Stratejik müzakereler toplantısında ayrıca Meclis'te alınan ABD askerlerinin çekilmesi kararı da tanındı" dedi. Irak Meclisi, Kasım Süleymani suikastının ardından 5 Ocak'ta ABD güçlerinin Irak'tan çıkarılması yönünde bir karar almıştı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Irak'taki bazı üslerinden ayrılıp, buraları Irak ordusuna teslim etmişti.

AFGANİSTAN SÜRECİ

Afganistan'dan askerlerin tamamını 2021 yılına kadar çekme kararını uygulamak için Taliban'la anlaşmaya varan ABD yönetimi, Afgan hükümetiyle Taliban arasında anlaşmaya varılması için de girişimler yürütüyor. ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban ile Afgan hükümeti arasında devam eden mahkum takasının en kısa zamanda bitmesini istediklerini belirtti. En önemli hedefinin Afganlar arası müzakerelerin başlaması olduğunu ifade eden Halilzad, bu hedefine de en yakın zamanda ulaşacağını kaydetti. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, önceki gün yaptığı açıklamada, hapishanelerde tutuklu bulunan 2 bin Taliban mahkumunun daha serbest bırakılacağını duyurdu.