Suriye hükümeti bölge ülkeleriyle yeniden kurduğu diplomatik ve ticari ilişkilerde ilerleme kaydetti. Ürdünlü yetkililerle yapılan görüşme sonrası iki ülke arasındaki sınır kapısının tamamen açılmasına karar verildi.

Adım adım normalleşme

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suriye’de Beşar Esad yönetimi ülkenin geniş kesimlerinde iktidarını pekiştirirken bölge ülkeleri ise Şam’la ilişkilerde birbiri ardına yeniden normalleşme adımları atıyor. Lübnan ve Irak’ın ardından Ürdün de Suriye sınırındaki ana geçiş noktasını yeniden açma kararı aldı. Suriye ordusunun ülkenin güneyinde kontrolü sağlamasının ardından 2018 yılında kısmen geçişlere açılan Nasib Cabir sınır kapısının tamamen açılacağı önceki gün bildirildi. Ürdün Sanayi ve Ticaret Bakanı Maha Ali, El Memleke televizyonuna yaptığı açıklamada "iki ülkenin çıkarları doğrultusunda ikili ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini" söyledi. Ali, Ürdün yönetiminin aynı zamanda Suriye’den gelen heyetle gümrük vergilerinin kaldırılması konusunda görüşmeye hazırlandığını aktardı.

Ürdün’ün kamu havayolları şirketi Royal Jordanian’ın da yakında Suriye’nin başkenti Şam’a doğrudan uçuşları 10 yıllık bir aranın ardından yeniden başlatacağı bildirildi. Suriye yönetimi ABD yaptırımları nedeniyle kötüleşen ekonomisini toparlayabilmek için güney komşusu Ürdün ile ticarete önem veriyor. ABD’nin yakın müttefiki konumundaki Ürdün ve Lübnan yönetimleri de Suriye ile ticaret önündeki engellerin aşılabilmesi için ABD’yi Suriye’ye uyguladığı yaptırımları kaldırmaya çağırmıştı. Suriye ile Lübnan ve Mısır, bu ay Mısır doğalgazının Suriye üzerinden Lübnan’a taşınmasını öngören bir anlaşmaya imza atmıştı. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad da geçen hafta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için gittiği New York’ta Mısır ve Ürdün dışişleri bakanlarıyla bir araya gelmişti. Bu görüşme, Suriye’yle Mısır arasında 10 yıl sonra kurulan ilk diplomatik temas olurken Suriyeli bakan, Moritanya, Ürdün, Umman ve Irak dışişleri bakanlarıyla da görüşmüştü. Suriye’nin bu ay öne çıkan bir diğer diplomasi trafiği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Moskova’da yapılan görüşmeyle yaşanmıştı. Üçüncü kez Rusya’ya giden Esad’la yapılan görüşmede, öne çıkan ana konu ülkedeki yabancı silahlı güçlerin varlığı olmuştu. İki lider de "Suriye’de en büyük sorun yabancı güçlerin varlığı" mesajı vermişti.

Esad, 30 Ağustos’ta da İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’la Şam’da görüşmüştü. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, Esad görüşmede Suriye ile İran arasındaki işbirliğinin karşılıklı çıkarlar temelinde korunmasının olumlu sonuçlar verdiğini belirtmiş, “Suriye’nin tüm topraklarını kurtarıncaya kadar terörle mücadeleye devam edeceğiz” demişti. Abdullahiyan ise yabancı güçlerin bölgedeki varlığının sürdürülebilir olmadığını belirterek, “Bölge devletleri arasındaki istişareler ve işbirliği, bölgede kalıcı güvenliğin sağlanmasında önemli bir rol oynayacaktır” açıklaması yapmıştı.