Siyasiler, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve akademisyenler, Güngören’deki saldırıyı BirGün’e değerlendi. DTP MuŞ Mİlletvekİlİ SIrrI SakIk: Türkiye’yi iç çatışmaya sürüklemek isteyenler...

DTP MuŞ Mİlletvekİlİ SIrrI SakIk: Türkiye’yi iç çatışmaya sürüklemek isteyenler masum insanlara karşı böyle eylemler düzenlemiştir. Türkiye’nin geçmişiyle yüzleştiği, Ergenekon iddianamesinin açıklandığı günlerde böyle bir katliamın yaşanması son derece düşündürücüdür. Gerçekler bugün Ergenekon’la birlikte tek tek açığa çıkmaktadır. Bugün yaşananlar da gizli kalmayacaktır.

 

DTP EŞbaŞkanI Emİne Ayna: Patlama Ergenekon’un izlerini taşımaktadır. Ergenekon iddianamesi, bu tür saldırıların yapılacağını medyanın kullanılmasıyla suçun Kürtlerin üzerine atılacağını göstermektedir.

 

EMEP Genel BaŞkanI Levent Tüzel: Kimi çevreler saldırıyı PKK’nin düzenlediğine işaret ediyor ve bunun üzerinden politika üretiyor. Ancak tarih boyunca bu tip saldırılar, halkı korkutmak, kafasını karıştırmak ve devlete daha çok bağlayarak düzeni sürdürmek üzere düzenlenmiştir.

 

SHP Genel BaŞkanI Murat KarayalçIn: Saldırı, toplumumuzdaki kırılganlıkları, bir daha düzelemez noktalara çekmeyi planlamaktadır. Kardeşlik duygularını iyice körelterek birbirine hasım bireylerden, topluluklardan oluşan bir toplum oluşturmaya yönelik bir tertiptir. Ayrıca toplumda derin bir yılgınlık yaratılmaktadır.

 

İHD Genel BaŞkanI Hüsnü Öndül: İstanbul’da yaşanan katliam demokrasiye karşı olanların, Türkiye’nin otoriter ve diktatoryal sistemde kalmasını isteyenlerin işidir ve o çevrelere yarayacaktır. Yapılmak istenen insanların ülke sorunlarına kafa yormaması, korkması ve kendini güvende hissetmemesidir.

 

BAK Sözcüsü Tayfun Mater: Olayı üstlenen yokken ve henüz yeterli delil toplanmamışken ‘şunlar yaptı’ demek doğru olmaz. Ayrıca kim yapmış olursa olsun tamamen insanlık dışı ve halka karşı bir katliamdır.

 

DurDe Sözcüsü Cengİz Algan: AKP’nin kapatılma davasının ve Ergenekon iddianamesinin yoğun olarak gündeme geldiği şu günlerde böyle bir katliamın yaşanması toplumsal gerginliği tırmandırma amacı taşımaktadır. Saldırıda Ergenekon izleri görülmektedir.

 

EĞİtİm Sen BaŞkanI Zübeyde KIlIç: İstanbul’da yaşanan katliam ve benzerleri açıktır ki toplumun çeşitli kesimlerini karşı karşıya getiren, her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olan barış ortamını öteleyen, ırkçı milliyetçi gerici güçlerin büyümesine olanak sağlayacak bir zemin yaratmayı hedeflemektedir.

 

Körler Federasyonu BaŞkanI Hasan Tatar: Geniş halk kesimleri içinde korku, panik ve tedirginlik yayılmak istenmektedir. Ortadoğu, Irak ve Filistin’den sonra ülkemiz de karıştırılmaya çalışılmaktadır.

 

KESK BaŞkanI Samİ Evren: Saldırının zamanlaması, yapılış biçimi ve etkisi önemli ipuçları vermektedir. Saldırının, AKP’ye karşı açılan kapatma davasının görüleceği güne denk gelmesi ve Ergenekon İddianamesi’nde söz edilen devlet içerisindeki çeteleşmenin, karanlık olayların kamuoyunda yoğunca tartışıldığı süreçte yapılması düşündürücüdür. Basında Ergenekon yapılanmasının ülkede kaos yaratmaya dönük tertiplerinden bir kısmını gerçekleştirdiği bilgileri yer almıştır.

 

ÖZLEM ZORCAN  ANKARA