Yeni öğrenci affında, 35 yaşını dolduran yüksek lisans ve doktora öğrencilerine askerlik tecili hakkının tanınmaması tepki çekti...

Öğrenci affıyla ilgili yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. 7 Haziran 1995 tarihinden itibaren uygulanacak aftan, GATA, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları, Polis Akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim görürken yasada belirtilen tarihten itibaren ilişiği kesilenler de yararlanacak.

CHP milletvekilleri, tasarıda yer alan 29 yaşını dolduran lisans öğrencileri ile 35 yaşını dolduran yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin askerlik tecillerinin yapılmamasını öngören düzenlemenin değiştirilmesi yönünde önerge verirken, muhalefetin önergesi hükümetin destek vermemesi nedeniyle reddedildi. Genel Kurul’da muhalefet, öğrencilikleri sırasında yüksek öğretim ve harç kredisi alanların borçlarının yeniden düzenlenmesi için de önerge verirken, muhalefetin bu önergesi de kabul edilmedi. Yasaya göre, Yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden, 7 Haziran 1995 tarihinden, yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar yararlanacak. Her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 aylık başvuru süresi içerisinde ilişiği kesilenler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde aftan yararlanacak.

1980 sonrası çıkartılan öğrenci aflarından hiç yararlanmayanlar da yasa kapsamına alındı. Başvuruda bulunanlar, ilgili yükseköğretim kurumları tarafından, 2 aylık başvuru süresinin dolması beklenmeden de bu haklardan yararlandırılabilecek.  Askerliğini yapanlar terhislerini; gözaltında, tutuklu veya hükümlü olup da ceza infaz kurumlarında bulunanlar ise bu hallerinin sona ermesini takip eden 2 ay içinde bu haktan faydalandırılacak.

 

***

Uras: Af  tasarısı eşitlik ilkesini ihlal ediyor

ÖĞrencİ affı yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu"nda görüşülmesi sırasında bir konuşma yapan ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras "1995 tarihinden sonra bu kanununun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kendi isteğiyle ilişikleri kesilenler dâhil her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler yararlanabiliyorken, 1980 ile 1995 tarihleri arasında bu içerikten çıkarılan kanunlara başvurmama ve başvurup da yararlanmama şartlarını aramak yasanın sunduğu eğitim fırsat eşitliğini ortadan kaldırmaktadır" dedi.

Öğrenci affının afların en masumu olduğunu belirten Uras, "Ülkemizin siyasal süreci dikkate alındığında, belki de üniversitelerde en yoğun kopmaların olduğu 80"li yılların hiçbir şart aranmaksızın kapsama alanına alınması gerekmektedir. Bu dönemde eğitimlerini tamamlayamamış vatandaşlarımızın da yararlanması sağlanmalıdır" diye konuştu. Tasarıda aftan yararlanacak olan öğrencilerin burs olanaklarından da yararlandırılması gerektiğini kaydeden Uras, ". Eğer sunulan bu fırsattan istenilen sonuç alınmak isteniyorsa, sadece öğrencilerimizin borçları ertelenmemeli, bunun yanında burs, yurt ve kredi olanaklarından da yararlandırılmalıdır" dedi.