AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Hatay'daki depremlerin ardından 116 tane artçı sarsıntının meydana geldiğini belirtti. "Depremler hiçbir hatayı affetmemiş durumda" diyen Tatar, "Herkesin bir ders çıkarması gereken depremlerle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

AFAD: Herkesin bir ders çıkarması gereken depremlerle karşı karşıyayız

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Orhan Atar, dün Hatay depremlerinden sonra AFAD'ın tsunami uyarısı vermesine açıklık getirerek, "Dün ayrıca ilk kez son 16 günde yaşadığımız depremler sonrasında bir tsunami uyarısı da yaptık. Bu son derece rutin bir uyarı. Özellikle karadan, daha doğrusu kıyıdan 100 kilometre içeride karada meydana gelen belli büyüklükteki depremlerde bu uyarıyı yapmak durumundayız" ifadelerini kullandı.

Tatar, şöyle devam etti: "Türkiye'de bu uyarıyı yapmakla sorumlu kuruluş Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'dür. Onlardan gelen uyarıyı biz burada halka bildirmekle sorumlu kuruluş olarak u uyarıyı yapmak zorundayız. Dün yaklaşık 2 saate yakın bir süreyle bu uyarı açık kaldı, ancak daha sonra böyle bir riskin olmadığı ortaya çıkınca uyarıyı kaldırmış olduk."

Depremlere değinen Tatar, şunları söyledi: "Bugün 16'ıncı gündeyiz. Gerçekten ülkemizin bu coğrafyasında yer bilimlerinin son yıllarda yaşadığı ve bu camianın çok alışık olmadığı deprem oluşum süreçlerini hep birlkte izliyoruz. Bu depremler çoklu mekanizmalarla ve özellikle birbirlerini tetikleyerek meydana geliyor. 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, bizim doğu Anadolu Fay Zonu üzerindeki beş ayrı fay parçasını kırarak yaklaşık 400 kilometre uzunluğunda bir yüzey kırığı meydana getirmiştir. Bu faylanmalar sonucunda yine yer kabuğunda 7.2-7.3 metreye varan yer değiştirmeler olduğunu sahadaki gözlemlerimiz sonucu ifade etmiştik."

"116 TANE ARTÇI SARSINTI MEYDANA GELDİ"

Hatay'da dün meydana gelen depremlere ilişkin bilgi veren Tatar, şunları ifade etti:

"Dün meydan gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem ise Hatay'ın Antakya'nın güneyindeki Antakya fay zonundan kaynaklanan bir deprem. Bu fay hemen Antakya'nın güneyinde, Defne civarından, Harbiye civarından başlayıp daha güney, Samandağ'a gidip oradan deniz içerisinde gidip Kıbrıs'a uzanan bir hat. Dünkü depremin sonrasında 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Arkasından da şu ana kadar bu depremlerle bağlantılı 116 tane artçı sarsıntının meydana geldiğini biliyoruz."

Tatar, şunları ifade etti: "Bu depremler, birbirlerini tetikleyici şekilde olan depremler bir şekilde zemine bağlı, fayların yakınlığına bağlı, sıvılaşma bağlı ve bölgedeki yapı stoğuna bağlı olarak çok ciddi şekilde yıkımlara neden oldu. Ve bize şunu gösterdi; bu depremler hiçbir hatayı affetmemiş durumda. Çok net. Bu anlamda herkesin bir ders çıkarması gereken depremlerle karşı karşıyayız."