Elazığ’da 2010 yılında meydana gelen 6,0 büyüklüğündeki depremin ardından inşa edilen AFAD konutlarının, aradan geçen 13 yıla rağmen hak sahiplerine tapularının verilmediği ortaya çıktı.

AFAD’ın deprem konutlarına yerleşen yurttaşlara 13 yıldır tapu verilmiyor
Fotoğraf: Arşiv / Elazığ

Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde 8 Mart 2010'da meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği 34 kişinin ise yaralandığı 6,0 büyüklüğündeki depremin ardından ilçenin çeşitli yerlerine yapılan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) konutlarına yerleşen yurttaşlara aradan geçen 13 yıla rağmen tapuları verilmedi.

Gazete Duvar’dan Ardıl Batmaz’ın haberine göre, evini satan ancak tapusu olmadığı için devrini yapamayan isimlerden biri Ramazan Akbulut.

Karakoçan depreminin ardından Karapınar köyündeki evlerinin ağır hasar aldığını ve yerine yapılan AFAD konutuna dönemin parasıyla yaklaşık 80 bin lira ödeme çıktığını belirten Akbulut, “Hala ödemelerinin bir kısmını yapamadık. 20 bin lira peşin, ardından 15 bin lira verdik. Hala da ödemeye devam ediyoruz. Normalde ben müşteri buldum, anlaştım, evimi sattım ama tapu yok diye devredemiyorum. Alan insan da benim köylüm olduğu için şu an için bir sorun yaşamıyoruz” dedi.

AKP Elazığ Milletvekili Sermin Balık’ın, Karakoçan ziyaretinde ‘Bu sorunu çözeceğiz’ dediğini aktaran Akbulut, “Valilik devreye girdi ‘Olayın arkasındayız’ dedi ama hiçbir şey olmadı. Şu an bizim köyde böyle 6 konut var ama 6’sının da tapusu yok. Yaklaşık 35 tane böyle sorunlu ev olduğu söyleniyor. Durumun acilen çözülmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

“NEREYE FERYAT EDELİM BİLEMİYORUM”

Mücbir sebeplerden dolayı depremin ardından aceleyle konutların yapılıp teslim edildiğini belirten CHP Karakoçan İl Genel Meclis Üyesi Mahmut Okçuoğlu, “Geldiğimiz süreçte buranın ne jeolojik raporu, ne imarı, ne ifrazı, ne de tevhidi yapılmış. Vatandaş evin borcunu bitirmiş, devrini yapmak istiyor ama yapamıyor. Tapu olmadığı için kendi aralarında alım satım yapıyorlar. Artık nereye feryat edelim, bilemiyorum. Elazığ AFAD İl Müdürü, il genel meclisine geldiğinde bu konuyu gündeme getirdik, tapuların durumunu sorduk. Çalışmaların devam ettiğini söyledi ancak aradan geçen bir ayın ardından hiçbir girişimde bulunulmadığını gördük” ifadelerine yer verdi.

Evlerini satan ancak tapusu olmadığı için devrini yapamayan hak sahipleri, sorunun çözülmesini talep ediyor.