Afet atıkları sağlığı tehlikeye atıyor

BirGün EGE

İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılmaya çalışılırken Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi, depem ön değerlendirme raporunu açıkladı. raporda, tahrip olan bina ve altyapılar, afet atıklarının çevre ve halk sağlığı açısından olumsuzluk taşıdığı vurgulandı.

Sağlık risklerinin azaltılmasının hayati önem taşıdığı kaydedilen raporda “Geçici barınma alanlarında sağlıklı içme kullanma suyu temininin sağlanması, atık suların bertarafı ve atık yönetimi afet yönetiminin en önemli unsurlar. İçerisinde bulunduğumuz pandemi koşullarında bu atıklara eklenen maske ve eldiven atıkları da büyük sağlık riski oluşturmakta” dendi.

TEHLİKELİ GAZLAR AÇIĞA ÇIKIYOR

Enkaz kaldırma ve yıkım çalışmalarının deprem alanında yaşanan çevresel risklerden biri olduğu belirten raporda, şu ifadeler yer aldı: “Yapılan araştırmalar, yapı çökmelerinin ve yıkımlarının yaşandığı bölgelerde asbest, cıva, sülfür, klor gibi solunması sakıncalı gazların varlığını ortaya koyuyor. Bu nedenle sarsıntı sonrası oluşacak toz ve gaz kirliliğine karşı arama-kurtarma ekipleri dışındaki kişilerin yıkılan yapılara yaklaştırılmaması, ekiplerin arama-kurtarma sürecinde tam donanımlı ekipmanla çalışmaları, görevliler dışındaki kişilerin alandan uzak tutulması ve kirli havayı solumalarına engel olunması gerekmekte.”