Deprem bölgesinde sağlıklı ve güvenli barınma koşullarının oluşturulamaması hastalıklara davetiye çıkarıyor. Afetzedeler bulaşıcı göz hastalığından şikâyetçi olurken Prof. Dr. Kaynak, Adenovirüs salgınına işaret etti.

Afet bölgesinde enfeksiyon alarmı

İlayda KAYA

Afet bölgesindeki yurttaşlar, depremin ardından bölgede göz enfeksiyonu yaşandığını dile getiriyor. Yurttaşlar, “Çok ciddi bir göz virüsü var. Bulaşıcı olduğunu düşünüyoruz. Ama kimse önlem almıyor. İlacı da kolaylıkla bulunmuyor. Sesimizi duyun ve acilen önlem alın” diyerek yetkililere çağrı yaptı. Hekimler ise viral enfeksiyonlara dikkat çekerek tedavinin önemini vurguladı. 

İzmir Tabip Odası Başkanı Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, BirGün’e açıklamalarda bulunarak, göz enfeksiyonlarına karşı tedavi uygulanmazsa gözün olumsuz etkilenebileceğini söyledi. Prof. Dr. Kaynak, şu ifadeleri kullandı: “Deprem bölgesinde bu tür olaylarla karşılaşılmasının iki temel nedeni var. Bunlardan bir tanesi, ciddi hijyen sorunları. Yurttaşlar hijyenden yoksunlar. Temiz olmayan su ve tuvalet kullanmak zorunda kalıyor. Bu hijyen sorunları, birçok hastalığın artmasına yol açıyor. Bunlardan bir kısmı da ‘Adenovirüs’ dediğimiz enfeksiyon türü. Viral enfeksiyonların birçoğu, vücudun tümünü etkileyen enfeksiyon türleridir. Ama bazen bu belirtiler çok ön plana çıkmaksızın sadece baş ve boyun bölgesinde ve özellikle göz bölgesinde kendisini daha belirgin gösterebilir İkincisi ise; insanların birbirlerine çok yakın yaşamak zorunda kalmaları. Yakın temas, bulaşıcı hastalıkların çok hızlı yayılmasını kolaylaştırıyor.”

Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İzmir Tabip Odası Başkanı Göz Hastalıkları Uzmanı 

HİJYEN SORUNU VAR

Viral enfeksiyonların kolay bulaşan enfeksiyon türü olduğunu kaydeden Kaynak “Damlacık enfeksiyonu dediğimiz, havaya karışan küçük partiküllerle diğer insanlara bulaşmaları çok kolay olur. Özellikle dar mekânlarda bulaşların sık olduğunu görürüz. Dolayısıyla tüm bulaşıcı hastalıklar, göz belirtileriyle ön plana geçecek şekilde görülebilirler. Afet durumlarında daha sık olarak gördüğümüz, salgın süreçlerinden birisidir” dedi.

KORNEADA LEKE KALABİLİR

Tedavi için özel göz damlalarının kullanılabileceğini anlatan Süleyman Kaynak, “Mutlaka göz hekiminin kontrolü gerekiyor. Bu salgına kapılanların büyük bir kısmı çok büyük bir problem yaşamadan tedavi edilebilir. Tedaviler uygulanırsa 2 hafta içerisinde enfeksiyonların gerilediğini görürüz. Buradaki bütün çabamız, görmeyi etkileyecek kalıcı bir etki bırakmadan bu enfeksiyonların geçmesini sağlamaktır. Öte yandan bu virüsle göz kaybı meydana gelmez. Ama gözün ön tarafında kornea dediğimiz bir doku var. Yeterli tedavi uygulanmazsa kornea kısmında lekeler kalabilir ve görmeyi bir ölçüde olumsuz etkileyebilir” diye konuştu. Kaynak, yurttaşların ilaca ulaşması yönünde yetkililere çağrı da yaparak “İlaca ulaşım konusunda eczanelerin bir an önce  yaygınlaştırılıp, fonksiyonel olması gerekiyor. Bölgede sağlık hizmetleri çok aksıyor. Hekimlere her alanda destek şart” diye konuştu.

***

ORTAK KULLANIMDAN UZAK DURUN

Süleyman Kaynak, göz sorunları yaşayan yurttaşlara seslenerek “Bulaşmasını engellemek için mendil ve havluyu ortak kullanmamalılar. ‘Kullan at’ şeklinde olması önemlidir. Yakın temastan uzak durulmalı” dedi. Kaynak, yurttaşların şu semptomlara da dikkat etmesi yönünde uyardı: •Kızarıklık •Yaşarma •Sulanma •Batma hissi