Depremin vurduğu kentlerdeki su sorunu sürüyor. Hatay’da beş gündür suya ulaşamayan yurttaşlar tepki gösterirken, Bakan Koca ise DSİ’yi göreve çağırdı.

Afet bölgesinde su alarmı
Fotoğraf: DHA

İlayda KAYA

Maraş merkezli depremlerin vurduğu kentlerde 5 ay geçmesine karşın sorunlara halen çözüm bulunamadı. Bölgede barınma, temiz su gibi başlıca sorunlar hâlâ güncelliğini koruyor. Hatay’da 5 gündür suların kesik olduğunu söyleyen yurttaşlar, sorunların çözülmesini isteyerek yetkililere seslendi. SOL Parti Dayanışma Gönüllüleri’yle bölgedeki yurttaşlara destek olan SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Feray Aytekin Aydoğan, BirGün’e yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Depremin yaşandığı günden beri su sorunu en büyük sorun. Çadırkentlerde de zaman zaman yaşanan suya erişim sorunu köylerde ve mahallelerde daha ciddi bir problem. Özellikle son günlerde artan su kesintileri Hatay’da asbest, barınma, sağlığa erişim gibi sorunları katlıyor. İki gün şebekeden ulaşılabilen suya beş gün ulaşılamayabiliyor ve bu konuda kesinti öncesi veya sonrasında halka bir bilgilendirme yapılmıyor.” 

ÖRNEK ALINMALI

Sulardan örneklerin alınması gerektiğini söyleyen Aydoğan, şöyle devam etti: “Sulardan düzenli olarak örnekler alınarak halka süreklilik halinde bilgi verilmesi, su arıtma tesislerinin kurulması noktasında da bir çalışma yapılmıyor. Öte yandan Türkiye genelinde yaşanılan yoksulluğun, işsizliğin artışı deprem bölgesinde katbekat fazlasıyla yaşanıyor. Yaşanılan yıkıma, yoksulluğa rağmen erişilemeyen su için evlere binlerce liralık faturalar geliyor. Yoklukla karşı karşıya bırakılan halk şimdi de borçlar ve haciz tehdidi ile baş başa bırakıldı. Borçlar silinmeli ve deprem bölgesinde kentler yeniden kuruluncaya kadar su, elektrik faturaları kamu kaynaklarınca karşılanmalıdır.”

İskenderun’da yaşayan Kemal A. isimli bir yurttaş da, “Suolmadan 5 gün geçirdik. Sular bir geliyor bir gidiyor. Bize kesileceğine yönelik hiçbir bilgi verilmiyor. Çözüm için bir çalışma olacak mı?” diye sordu. Malatya’da yaşayan bir başka yurttaş ise suların çamurlu ve pis aktığını söyleyerek, “ Belediye başkanı ve sağlık il müdürü suların içilebileceğini söylemişti. Bu suyu içersek hasta oluruz” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Hatay’daki su sorununa ilişkin "Su sorunu için DSİ’nin devreye girmesi şart” diye konuştu.