AFAD’ın verilerine göre geçen yıl 23 binden fazla deprem, 66 orman yangını, 39 heyelan meydana geldi. Afet Uzmanı Kubilay Kaptan tespitlerin yapıldığını, ancak afetlere karşı önlemlerin alınmadığını kaydetti.

Afet çok önlem yok

Dilara ŞİMŞEK

İÇİŞLERİ Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye’de yaşanan afetleri kayıt altına alarak ‘afet risk haritası’ çıkardı. Araştırmaya göre 2017 yılından bu yana 34 bin 593 heyelan, 4 bin 822 kaya düşmesi ve 880 çığ, 604 obruk olayı kayıt altına alındı.


Kayıt altına alınan veriler arasında geçen yıl yaşanan afetler de yer aldı. Haritaya göre geçen yıl 23 bin 753 deprem meydana geldi. 107 sel-su baskını, 66 orman yangını, 16 kar-tipi, 39 heyelan da kayıt altına alındı. En çok heyelan olayı Batı ve Doğu Karadeniz’de görülürken, Ege ve Akdeniz ise ile orman yangınları mücadele etti. Afet Uzmanı Kubilay Kaptan yaşanan bunca afet karşısında yetkililerin sınıfta kaldığını söyledi: “Sadece AFAD’ın değil birçok kurum ve kuruluşun ülkede meydana gelen afetleri tespit çalışmaları, araştırmaları oluyor. Yapılan tespitlerle ilgili bir sorun yok, başarılı şekilde yapılıyor. Ancak burada önemli sorun afet durumunda, uygulama alanında yapılan hiçbir şey yok. Orta büyüklükteki depremler yara verdiğini yıkım yarattığını görüyoruz ama depremin etkisini azaltacak, can kaybını önleyecek ve insanların ne yapacağın dair bir çalışma yok. Çalışma yoksa tespit yapmak işe yaramıyor. İstanbul Küçükçekmece’de, İzmir Narlıdere’de, Bursa’da veya Elazığ’da yaşayan kişi deprem meydana geldiğinde veya sonrasında ne yapacağını bilmiyorsa, toplanma alanlarının yüzde 70’i inşaatla dolmuşsa, en ufak bir depremde İstanbul’da trafik tıkanıyorsa, afet radyosu yok yapılan tespitlerin anlamı yok. Rapor üretmenin dışında halka dokunan bir uygulama yok.”

Kaptan, afet eğitiminin anaokulundan itibaren verilmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti: “Gerekli yerde bina güçlendirmeleri yapılsın ama mesela İstanbul Bağdat Caddesi’nde değil.. Aynı zamanda illerin afet riski ve afet durumu farklı. İstanbul deprem için çok daha riskliyken Rize heyelan ve sel açısından riskli. Bu nedenle hangi bölge hangi afet için daha riskliyse afet eğitimi farklılık göstermeli, güçlendirilmeli ve kapsamlandırılmalı.”