Afet konutları hani bir yılda bitecekti?

Mustafa BİLDİRCİN

Batı Karadeniz’de geçen yıl ağustos ayında meydana gelen, 82 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinde evleri kullanılamaz hale gelen yurttaşlar, aylardır konut bekliyor. Afetzedeler için planlanan ve bir yılda bitirileceği açıklanan konutların dörtte biri halen proje aşamasında. 339 konutun ise daha ihalesi bile yapılmadı.


İHALE YAPILMADI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir yıl içinde sahiplerine teslim edilecek” dediği konutlar için TOKİ çalışmalarına başladı. Ancak gelinen noktada, Erdoğan’ın işaret ettiği zamanda konutların tamamlanması çok zor görünüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı’nın sorularına verdiği yanıtlar, afetzedeler için inşa edilmesi planlanan yüzlerce konut için ihale aşamasına dahi geçilemediğini ortaya koyuyor.

Buna göre, ihalesi TOKİ tarafından yapılan ve sözleşmesi imzalanan konut sayısı 863. İhalesi yapılan 79 konut için ise sözleşme aşamasına gelindi. Öte yandan konutlardan 339’una yönelik proje çalışmalarının sürdüğü, henüz ihale aşamasına geçilemediği kaydedildi.

ÜCRET SORUSU YANITSIZ

CHP’li Baltacı’nın “Afetzedelerden yeni konutlar karşılığında para talep edilecek mi?” sorusuna ise net bir yanıt verilmedi. Bakan Kurum, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nı (AFAD) adres göstererek, “Konutlar için başvurular, hak sahiplerinin belirlenmesi, kura, satış, geri ödeme, borçlandırma gibi tüm iş ve işlemler AFAD tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu sorunun İçişleri Bakanlığı tarafından cevaplandırılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı.