10 kentte büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından kurulmasına karar verilen Afet Yeniden İmar Fonu ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Afet Yeniden İmar Fonu teklifi TBMM'de

AKP, Afet Yeniden İmar Fonunun Kurulması ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu.

Depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen alanlarda imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için gerekli kaynağın sağlanması, yönetilmesi ve ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılması 'amacıyla' Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tüzel kişiliğe bağlı "Afet Yeniden İmar Fonu" kurulmasına karar verildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bu fonun ilk kez kurulacağını ifade etti. Elitaş, "Bu kanun teklifinin amacı; doğal afetlerden dolayı zarar gören ve doğal afet bölgesi ilan edilen alanlarda imar, alt yapı ve üst yapı çalışmaları için gerekli kaynağın sağlanması. Bunun için, 'Afet Yeniden İmar Fonu' kurulacak. Bu fonun yapısı, işleyişi, kaynakları neler olacak maddelerde değerlendirilecek" ifadelerini kullandı.

Elitaş, "Artık kentsel dönüşümün bundan sonra daha hızlı bir şekilde yapılması gerçeği ile karşı karşıyayız. Kurulacak bu fon yapılan çalışmalara katkı sağlayacak. Fon için bütçeden kaynak ayrılacak ve bağışlardan oluşacak" dedi.

Elitaş, söz konusu yasal düzenlemeyi Hazine ve Maliye, İçişleri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği, Tarım ve Orman ile Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlıkları bürokratları ile birlikte çalışacaklarını kaydetti.