Afet yönetimi sınıfta kaldı

Mustafa BİLDİRCİN

Ülkeyi afetlere hazırlamakta zafiyet gösterdiği gerekçesiyle eleştirilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Şehircilik ve Risk Odaklı Bütünleşik Afet Yönetimi” programı için belirlediği hedeflerin yalnızca yüzde 45’ine ulaşabildi. Bakanlık, hedeflerin yüzde 65’ini ise planladığı şekliyle hayata geçiremedi.

Şehircilik ve Risk Odaklı Bütünleşik Afet Yönetimi Programı kapsamında 2021 yılı için 11 adet alt program hedefi belirledi. Alt programların hedefi, “Kaliteli ve güvenli yapılaşmanın ilke ve esaslarının belirlenmesi, yapı malzemelerinin geliştirilmesi ve izlenebilir piyasa gözetim denetim hizmetlerinin sunulması” olarak açıklandı.

DENETİM HEDEFİ TUTMADI

Bakanlığın 2021 yılı verileri, şehircilik ve risk odaklı bütünleşik afet yönetimi programı için belirlenen hedeflerin kağıt üzerinde kaldığını gözler önüne serdi. İdarenin ulaşamadığı hedefler arasında, “Aktif denetim kuruluşlarının şantiyelerinde yapılan yıllık denetim” hedefi de yer aldı. Bakanlık, şantiyelerde yılda altı denetim gerçekleştirmeyi planlarken denetim sayısının ikide kaldığı belirtildi. Hedefin gerçekleşme oranı ise kayıtlara yüzde 33 olarak geçti.

İKİ HEDEF İÇİN ADIM DAHİ ATILMADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2021 yılının başında hedef olarak koyduğu bazı programların gerçekleşme oranı ise şöyle:

• Aktif yapı denetim kuruluşlarının bürolarında yapılan yıllık denetim: %57
• Yapı malzemelerine ilişkin akredite olan deney metodu sayısı: %0
• Yapı malzemelerine ilişkin illerde güçlendirilen laboratuvar sayısı: %0
• Yapı malzemelerine ilişkin piyasa gözetim denetim sayısı: %64