Depreminin ardından yaralar sarılıyor. Binlerce kişi kışı çadırlarda karşılımaya hazırlanırken, İzmirliler bu günleri dayanışma ve yardımlaşarak aşıyor

Afette dayanışma yaşatır

NAMIK ALKAN

İzmir’de depremin ardından kurulan çadırlarda binlerce kişi konaklıyor. Bu insanlara bir yandan kış öncesi başlarını sokacak evler ayarlanmaya çalışılırken; öte yandan da başta gıda ve hijyen malzemeleri olmak üzere tüm ihtiyaçların eksiksiz karşılanmasına çalışılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, başlattığı ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasıyla depremzedelerin beşer aylık kiralarını toplamayı hedefliyor. Diğer taraftan, ‘Biz Varız Dayanışması’ kapsamında ‘Biz İzmir sanal platformu’ ve ‘Halkın Bakkalı’ üzerinden başlatılan yardım kampanyaları ile iyiliksever vatandaşlar, hazır gıda ve hijyen paketlerinden satın alarak, deprem mağdurlarına destek oluyor.

Depremzedelere de sıcak yemek, gıda paketi, hijyen paketi ve uyku tulumu desteğinde bulunarak, www.halkinbakkali.com adresi üzerinden bağış yapmak isteyenler, sıcak yemek, gıda paketi, hijyen paketi ya da uyku tulumu seçeneklerinden istediğini tıklayarak ve istediği miktarda yardım yapabiliyor. Sıcak Yemek fiyatı 25 lira, gıda paketi fiyatı 75 lira, hijyen paketi fiyatı 40 lira ve uyku tulumu fiyatı ise 120 lira olarak belirlendi.


Depremde evleri yıkılan veya hasar görenlere yönelik destek çalışmaları kapsamında eşyalarını enkazdan çıkaramayan aileler için taşınacakları yeni evlerindeki yatak ve baza ihtiyacının karşılanması için de kampanya başlatıldı. Dayanışma kampanyasına katılmak isteyenler yine www.halkinbakkali.com adresinden 775 TL’ye tek kişilik yatak ve baza, 1300 TL’ye çift kişilik yatak ve baza siparişi verebiliyor. Alınan siparişler İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından depremzedelere ulaştırılıyor.

Depremin ardından ev ihtiyacı doğan afetzedelerle, onlara destek olmak isteyenleri buluşturmak için de “Bir Kira Bir Yuva” kampanyası başlatıldı. Dayanışma kampanyası için oluşturulan web sitesi üzerinden kira desteği vermek ya da boş durumdaki evini kullanıma açmak isteyenler bildirimde bulunuyor. Evsiz kalan yurttaşların talepleri ile kampanyaya destek sunanları bir araya getirmeyi amaçlayan kampanyaya www.birkirabiryuva.org adresinden ulaşılabiliyor. “Bir Kira Bir Yuva” kampanyasına gösterilen büyük ilgi sayesinde depremde evleri ağır hasar gören ailelerin 5 aylık kira ihtiyacını karşılayacak miktar toplanırken, Büyükşehir Belediyesi, orta derecede hasar gören evlerdeki 5 bin aileyi de eve kavuşturmak için kampanyayı genişletti.

Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın uzak ilçeler ile köylerde yaşayan yurttaşların kıyafet ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturduğu giyim otobüsünü de depremzedelerin hizmetine sundu. Depremin ardından evleri hasar gören veya yıkılanların kalması için oluşturulan çadırlardaki yurttaşlar, otobüs aracılığıyla mont, bot, iç çamaşırı gibi ürünlere ücretsiz olarak ulaşabiliyor.

Uzundere’de 224 daire

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere’de her birinde 56 daire bulunan 4 bloktaki 224 konutun eksiklerini gidererek bu konutların depremzedelere tahsis etti. Tunç Soyer’in talimatıyla dairelerin elektrik ve su bağlantıları yapıldı, daireler temizlendi. Beyaz eşya ve mobilyada sektörün önemli firmaları tarafından bağışlanan sıfır eşyalar da konutlara yerleştirildi. Çamaşır makinesi, buzdolabı, ocak, fırın, yatak, koltuk, halı, perde gibi tüm ihtiyaçların tamamlandığı konutlarda bir yıl boyunca oturma hakkına sahip olacak depremzedeler, evden ayrılırken eşyaları da yanlarına alabilecekler.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Hilton oteli binasındaki 380 odayı da depremzedeler için hazırladı. Yüzde 23,5’lik payı Belediye’ye ait olan 5 yıldızlı otel binasını üç aylık kullanıma açan Büyükşehir, otel odalarındaki depremzedeler için üç öğün yemek temin edecek. Tunç Soyer, Gaziemir Semt Garajı'nın bulunduğu yerde de belediyeye ait 58 adet dairenin depremzedelere tahsis edileceğini açıkladı.

Depremzedelere 100 konteyner

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’de kurulacak konteyner kent için de lojistik destek veriyor. Büyükşehir ekipleri, özel bir kuruluş tarafından bağışlanan 100 adet konteyner evi Gaziemir’deki Fuar İzmir alanına indirdi. İki odası, banyosu ve mutfağı olan evler Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD)koordinasyonuyla İzmir’de kurulacak konteyner kente nakledilecek.

Büyükşehir Belediyesi Bayraklı’da 46 bin metrekarelik alana kurulmaya başlanan 5 bin kişilik konteynır kentin altyapı çalışmalarını da yürütüyor. Büyükşehir ekipleri alan düzenlemesinde çıkan hafriyat malzemelerini topladı; alınan malzemeler Çiğli Harmandalı Düzenli Atık Depolama ve Biyogaz Tesisi’nde üst örtü olarak kullanılacak. Alanda İZSU Genel Müdürlüğü tarafından içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarıyla ilgili çalışmada başladı, tüm çalışmaların hafta sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Afet ve deprem için 200 milyon liralık kaynak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu ay yapılacak birleşimlerde oylanması planlanan Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 Mali Yılı Bütçesi için bir öneriyi gündeme getirdi. Soyer, İzmir'i sarsan deprem sonrası Yapı İşleri, Ulaşım, Park ve Bahçeler ve Fen İşleri Dairesi başkanlıklarının 2021 yılı ödeneklerinin toplamda 200 milyon TL azaltılması, bu kaynağın Kentsel Dönüşüm, Yapı İşleri, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi başkanlıklarına aktarılması yönünde öneri verdi. Öneri, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerinin oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edildi. Bu miktar 3 daire başkanlığı tarafından deprem sonrasında kentte meydana gelen hasar ve yıkımların etkisini azaltmak, oluşabilecek deprem risklerine yönelik çalışmaları yapmak amacıyla kullanılacak.

Sığacık Kaleiçi Pazarı yeniden

Depremin ardından oluşan tsunamiden etkilenen Seferihisar’ın Sığacık Mahallesi’nde de hayat normale dönüyor. Depremin ardından Kaleiçi üretici pazarı tezgâhları yeniden açıldı. Depremin hemen ardından Sığacık Mahallesi sahilinde meydana gelen tsunami özellikle tarihi Kaleiçi’nde etkili oldu. İşyerlerini denizsuyu bastı, marinada yatlar battı. Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi’ne ait ekipler, Sığacık’ta tsunaminin etkilerini ortadan kaldırmak için ilk saatlerde müdahale etti ve hafta boyu çalıştı. Kısa süre içinde cadde ve sokaklar temizlenip belediye ekiplerince yıkandı. Altyapı hasarları da giderildi.

***

Depremzedenin en çok bunlara ihtiyacı var

İzmir Büyükşehir Belediyesi, depremin yaralarını sarmak için tüm imkânlarını seferber ederken, bir yandan da başlattığı kampanya kapsamında gelen yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Yardımseverlerin, bağışlarını en verimli şekilde yapabilmesi için ihtiyaç listesi de oluşturuldu.

Depremzedeler için ihtiyaç listesi şöyle:

Yeni koruyucu kıyafet (Kazaki polar, içlik, eldiven, bere, atkı vs.), termal giysiler, çocuk botu, yetişkin botu, ayakkabı, çocuk mont, yetişkin montu, yağmurluk, şemsiye, çay, şeker, sahra hastanesi yatağı (kampet), tüplü dış mekân ısıtıcı, palmiye tipi soba için tüp, cep sobası,
çadır içi pilli aydınlatma, çadır içi aydınlatmaya uygun pil, 2 kilogramlık yangın tüpü, kamp sandalyesi, plastik masa, tek kullanımlık banyo havlusu, el havlusu, kolonya, ilkyardım seti, mobil tuvalet, mobil duş, dezenfektan ve eğitim için tablet.


Konutlara yerleştirilecek depremzedeler için ihtiyaç listesi şöyle: Karyola ve yatak, yorgan, yastık, nevresim takımı, çamaşır makinesi, buzdolabı, ocak, fırın, bulaşık makinesi, termosifon ve televizyon.