Afetzedeler için ayrılan yurtlar boş

Berkay SAĞOL

Maraş merkezli depremlerin ardından, YÖK 9 Şubat’ta üniversitelerin açılışının ertelendiğini açıklarken, iki gün sonra ise AKP’li Erdoğan üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini ve KYK yurtlarının depremzedelere açılacağını duyurdu. Bu duyurunun üzerinden 1 ay geçmesine rağmen yurtların büyük bir çoğunluğu boş. Öğrenciler yüz yüze eğitim talep ediyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, kapasitesi 850 bin olan bakanlığın yurtlarında toplam 160 bin depremzedenin kaldığını açıkladı. Üniversitelerde yüz yüze eğitime ara verilme gerekçesi yurtlara depremzedelerin gerekçesiydi ancak açıklanan verilere göre yurtların sadece yüzde 18,8’ini depremzedeler kullanıyor.

Bazı illerdeki KYK yurtlarında kalan depremzedelerin sayısı daha fazlayken bazı illerde ise bu sayı daha düşük. Valilikler tarafından yapılan açıklamada, depremzedenin konakladığı KYK yurtlarının bulunduğu iller arasında Mersin başta geliyor. 12 bin 953 olan kentteki yurt kapasitesinin 10 bin 220’si dolu durumda. Yaklaşık 18 bin kişilik kapasitesi olan Antalya’daki KYK yurtlarında konaklayan depremzede sayısı ise 8 bin civarında.

12 bin 820 kişilik yurt kapasitesi bulunan Isparta’da ise konaklayan depremzede sayısı 3 bin 595. 13 bin 832 kişilik yurt kapasitesi olan Bursa’da da konaklayan depremzede sayısı yalnızca bin 700. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya konuya ilişkin, “Trabzon’da barınan depremzede sayısına, 17 bin 547 depremzede vatandaşımızın sadece 2 bin 551’i KYK yurtlarında kalıyor. Trabzon’da 14 bin 666 olan yurt kapasitesinin yüzde 83’ü boş duruyor” dedi.

Öte yandan Ankara’da da 37 yurttan yalnızca ikisinin kullanıldığı öğrenildi. Gölbaşı’ndaki yurtta tedavisi tamamlanan depremzedelerin, Çubuk’taki yurtta ise kalacak yeri olmayan depremzedelerin konakladığı bildirildi. Bu iki yurtta ise yaklaşık 2 bin kişinin kaldığı kaydedildi.

"YÜZ YÜZE EĞİTİME HAZIR"

Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 3’üncü sınıfta eğitimi devam eden bir öğrenci BirGün’e yaptığı açıklamada “Bizleri depremzedeler kalacak diye çıkardılar tabii bu olabilir ancak ilk bizi gözden çıkarmalarına üzüldük. Hukuk fakültesi öğrencisi olarak uzaktan eğitimde benim çalışma disiplinim kayboluyor" diye konuştu.

YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde Nisan’da yüz yüze eğitime geçilecek şekilde hazırlıkların tamamlandığını bildirdi. Özvar “Nisan ayında yüz yüze eğitime geçilecek şekilde çalışmalarımızı tamamladık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimat vermesi halinde önümüzdeki ay üniversitelerde yüz yüze ve hibrit eğitime geçilebilir” dedi.