Taliban’ın gelmesiyle en büyük korkuyu kadınlar yaşıyor. Yalnız bırakıldıklarını söyleyen Afgan gazeteci Azarnoosh, “Afgan kadınlarının yaşadığı ve yaşayacağı sorunlar tüm dünya ülkelerinin sorunudur” dedi.

Afgan gazeteci Azarnoosh: Bu gericilik bütün kadınların sorunu

Deniz GÜNGÖR

Afganistan’da egemenlik kuran Taliban’ın karanlığı en çok kadınları etkiliyor. Batılı emperyalistler ve bölge ülkeleri köktendinci örgütü tanıma sinyalleri verirken başkent Kabil’e çıkan Taliban'dan korkan kadınlar ise hayatlarından endişe ediyor. Afganistan'da yayın yapan Kabul Weekly gazetesinde çalışan 27 yaşındaki Afgan kadın gazeteci Qadria Azarnoosh BirGün’e konuştu. Azarnoosh “Kabil, Afganistan’da gerek Taliban gerekse gerici geleneklerimizle nasıl başa çıkacağımızı bize öğretmişti. Ancak Kabil’in çehresi, Taliban’ın işgalinden sonra çok değişti. Kadınlar ve çocuklar dehşete düşmüş durumda” dedi.

Taliban’ın Kabil’e girdiği günden bu yana kadınların evlerinde hapis hayatı yaşadığını aktaran Azarnoosh “Kız çocukları, akademik alanda kendilerini geliştirememekten ve okula gidememekten korkuyor” dedi. Çalışan Afgan kadınların ise bir gün iş hayatlarına dönebilme umuduyla eşyalarını sakladıklarına dikkat çeken Azarnoosh, Afganistan’da kadın bir gazeteci olarak hem kendi hayatından hem de hemcinslerinin hayatından endişe duyduğunu ifade etti.

‘YAŞAMIMIZ, HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINACAK’

Afganistan’da son 20 yıl içerisinde kadınların edindiği hakların Taliban eliyle kendilerinden alınacağını söyleyen Azarnoosh şöyle devam etti: “Hayatta kalabilmenin dışında en büyük korkum, 20 yıl içerisinde edindiğimiz tüm haklarımızın elimizden alınması. Burada iş hayatına ve iktidarın kararlarına fiilen katılan kadınlar oldu ama biliyoruz ki bunların hepsi Taliban’ın gelişiyle elimizden alınacak.” Taliban’ın ardından kadınların okur-yazarlık seviyelerinde düşüşler yaşanacağını ifade eden Azarnoosh şunları söyledi: “Milyonlarca kadın evsiz kalacak. Bu yüzden tüm dünya bilmelidir ki, Afgan kadınlarının bugün burada yaşadığı ve yaşayacağı sorunlar artık tüm dünya ülkelerinin sorunudur.”

Taliban’ın gerici ve şeriatçı politikasının temelde kadın haklarına karşı olduğunu söyleyen Azarnoosh, “Bir daha tekrar etmek isterim ki hayatlarımızdan endişe ediyoruz çünkü Taliban temelde kadına ve cinsiyetler arası eşitliğe karşı. Taliban’ın başta kadın ve insan hakları ile ilgili sorunları var” dedi.

Afganistan’da Taliban rüzgârının yaratacağı yıkımdan endişe ettiklerini belirten Azarnoosh, “Şu an içerisinde iktidara ne olduğunu anlayamıyoruz çünkü hiçbir şey net değil. Artık Taliban’ın gelecekte yapacaklarından ve ülkemin sonunun Suriye’ye benzemesinden korkuyorum” ifadelerini kullandı.

bu-gericilik-butun-kadinlarin-sorunu-911897-1.
Afgan gazeteci Qadria Azarnoosh



‘GERİCİLER NASIL ÜLKE YÖNETECEK?’

Taliban’ın modern hayatı reddettiğini söyleyen gazeteci Azarnoosh, “Medya Taliban’ı yenilikçi ve iyi bir tutumu varmış gibi göstermeye başladı. Helikopter gördüklerinde bile ne olduğunu anlamayacak kadar modern dünyadan uzak olan Taliban, bir ülkeyi nasıl yönetebilir?” diye sordu. Taliban yanlısı ve yabancı medya kuruluşlarının Taliban’ı yenilikçi olarak gösterdiğini söyleyen Azarnoosh, “Taliban’ı basında çağdaş bir tutumu varmış gibi gösteriyorlar. Aynı zamanda Taliban da isyancılarını ve işgalci faaliyetlerini savunmak için sosyal medyayı aktif bir biçimde kullanıyor” diye konuştu. “Taliban, Afganistan’ı gerici düşünceleriyle beraber işgal etti” diyen Azarnoosh, “Şimdiyse Taliban’ın gölgesinden güç alan bu vahşi insanlarla beraber yaşantımızı nasıl sürdürebiliriz bunun korkusunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Taliban’ın bombabaladığı bir kız öğrenci okulunun örgütün gerici ve saldırgan yaklaşımlarını ortaya koyduğunu aktaran Azarnoosh şöyle konuştu:
“Taliban’ı değerlendirirken, Kabil’de bir kız okulunu bombaladığını ve 200’den fazla çocuğun öldüğünü unutmamak gerekiyor. Biz bunları unutmuyoruz ve biliyoruz ki ne geçmişte ne de gelecekte Taliban hiçbir zaman değişmedi ve değişmeyecek de.”

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İnanç noktasında ters bir yönümüz yok” sözlerini değerlendiren Azarnoosh son olarak şunları söyledi: “Erdoğan’ın açıklamaları dünyada bizim ne kadar yalnız kaldığımızı gösterdi. Afganistan’ın komşu ülkeler için kilit bir rol oynadığını ve hain zümreler tarafından satıldığını bilen Erdoğan, bugün milyonlarca Afgan’ı umutsuzluğa sürüklediklerini kabul etti.”