Devlet başkanlığı seçiminde her iki aday da zafer ilan etti, ülkeye giden ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Henüz kazanan yok" dedi.

Afgan seçimlerine Kerry ayarı!

Afganistan'daki devlet başkanlığı seçimlerinde her iki adayın da zaferini ilan etmesi üzerine bölgede artan tansiyonu düşürmek için bu ülkeye giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, seçim kurulu başkanı gibi açıklama yaptı: "Seçimin henüz galibi yok." Kerry, dün sabah saatlerinde Afganistan'a giderken ABD'nin desteğiyle seçime giren Eşref Gani ile ABD Büyükelçiligi'nde bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından Gani ile birlikte bir açıklama yapan Kerry, seçimin galibinin henüz belli olmadığını vurgulayarak, "Sonuçlar henüz belli olmadı. Eşref Gani'nin seçim sonuçlarına saygı göstermesini takdirle karşılıyorum" demesi üzerine Gani, "Kesinlikle" yanıtını verdi. ABD Dışişleri Bakanı ayrıca, "Seçim sonuçları ile ilgili problemin bir an önce çözülmesi yolunda umutlarımız var. Sonuçların ardından Afgan halkının geleceğe bir yol çizmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Kerry'nin seçimin bir diğer adayı Abdullah Abdullah'la da bir görüşme yapması bekleniyor.

OYLAR TEKRAR SAYILIYOR
İlk turunda hiçbir adayın yüzde 50'yi aşamadığı seçimlerin ikinci turu 14 Haziran'da yapılmıştı. Geçen günlerde sonuçlarlıyla ilgili resmi olmasa bir açıklama yapılmış ve Eşref Gani'nin seçimi yüzde 56 oyla kazandığı duyurulmuştu. Bunun üzerine seçimin diğer adayı Abdullah Abdullah, sonuçların hileli olduğunu belirterek 'paralel' bir hükümetin sinyallerini vermişti. Hile iddialırının ardından oyların üçte biri yeniden sayıldı. Gelişmeleri yakından takip eden muhabirler, 22 Temmuz'da açıklanması beklenen kesin sonuçların oyların tekrar sayılmasının ardından değişebileceğini söylüyor. Birleşmiş Milletler'in Afganistan Destek Gücü her iki taraf için de zafer ilan etmek için erken olduğunu söylerken, her iki adayı da sakin olmaya ve kendilerini destekleyenlerin gerilimi artıracak eylemlerine engel olmaya çağırdı.