Afgan sığınmacı Ahmed Haydari, Avrupa'ya gitmek istediklerini belirterek "Tekneyle Yunanistan’a geçmek için kişi başı 800 dolar istiyorlarmış" dedi.

Afgan sığınmacı: Avrupa’ya gitmek istiyoruz, kişi başı 800 dolar istiyorlarmış

AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in "Mülteci politikamız aynı ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz" açıklamasının ardından İzmir Otogarı'nda sığınmacı yoğunluğu yaşandı. Afgan sığınmacı Ahmed Haydari, Avrupa'ya gitmek istediklerini belirterek "Tekneyle Yunanistan’a geçmek için kişi başı 800 dolar istiyorlarmış" dedi.

İHA'nın haberine göre; 3 yıldır Balıkesir'de yaşayan ve kapıların açılma haberini İzmir’de bulundukları sırada alan 2'si çocuk olmak üzere 8 Afgan göçmen, Avrupa’ya geçmek için plan yaptıklarını belirtti. İzmir Otogarı'nda bekleyen Abdüllatif Saadet, “Biz normalde Balıkesir’de yaşıyoruz. Türkiye’nin kapıları açtığını duyduk. Haberi İzmir’de aldık. Önce Balıkesir’e gideceğiz, daha sonra Yunanistan’a geçmeyi düşünebiliriz” dedi.

Ahmed Haydari ise, “Biz 3 sene Türkiye’de yaşadık. Kapılar açıldığı için Avrupa’ya gitmeyi düşünüyoruz. Haberi alınca sevindik. Önce İzmir’den Balıkesir’e geçeceğiz. Ardından da Edirne’ye geçip Avrupa’ya gitmek istiyoruz. Tekne bulmak biraz zor. Eğer bulursak Yunanistan’a da gideriz. Belki Balıkesir ve İstanbul’daki arkadaşlarla toplanıp gidebiliriz. Tekne ile Yunanistan’a geçmemiz için bu işi organize edenler kişi başı 800 dolar istiyormuş. 1-2 saat içinde tekne veya lastik botla adaya ulaştırıyorlarmış” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Dün (27 Şubat) akşam saatlerinde İdlib’de Türkiye askerlerinin hava saldırısı ile vurulduğu iddiaları sosyal medyada dolaşıma girdi. İlk anlarda bağımsız kaynaklarca doğrulanamayan iddiaların ardından gece yarısına doğru açıklama yapan Hatay Valisi, İdlib’in güneyinde Suriye’ye ait jetlerin saldırısı sonucu 9 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Valilik tarafından yapılan ikinci açıklamada 22, üçüncü açıklamada 29, dördüncü ve son açıklamada ise 33 askerin yaşamını yitirdiği bildirildi. Gelişmenin gündeme düşmesi ardından Saray’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı güvenlik zirvesi düzenlenirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin genel merkezinde kurmaylarıyla bir araya geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de genel merkezde kurmaylarıyla birlikte gelişmeleri takip etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Balıkesir programını iptal ederek Ankara’ya döndü. Saray’daki güvenlik zirvesinden Türkiye’nin sınırlarının mülteci göçüne açılması kararı çıktı.

Kararın ardından mülteciler sınır kapılarına akın etmeye başladı. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise yaptığı açıklamada "Başkalarının aldığı kararların sonuçlarına biz katlanmayacağız" ifadelerini kullandı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in "Mülteci politikamız aynı ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz" açıklaması yaptı.