ABD birliklerinin çekilmeye devam ettiği Afganistan’da Taliban’ın ilerleyişi sürüyor. Çekilme tamamlandıktan sonra çatışmaların artması beklenen ülkede Türkiye, Kabil’e asker gönderme konusunda ısrarcı. Bakan Akar, asker göndermenin ülkenin ‘menfaatine’ olacağını savunuyor.

Afganistan’da menfaat yok, istikrarsızlık var

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Havalimanı’nın işletilmesiyle ilgili müzakere görüşmelerini yürütmek adına ABD teknik heyeti, dün Türkiye’ye geldi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanlığı ile ASFAT arasında imzalanan protokol kapsamında, TÜBİTAK SAGE’nin teknik desteğiyle yapılan 1000 adet HGK-82 hassas güdüm kitinin dün gerçekleşen teslim töreninde değerlendirmelerde bulundu. Akar, “ABD teknik heyeti de bugün Bakanlığımıza geldi. Görüşmelerimiz başladı, devam ediyor. Şu an için alınmış bir karar yok. Mevcut personelimizin dışında bölgeye giden personelimiz de bulunmamaktadır. Ülkemiz ve Afganistan’ın menfaatleri için uygun sonuç elde etmek istiyoruz” dedi.

Akar, Afganistan için “Asya’nın kalbi” diyerek Türkiye ile Afganistan arasında köklü tarihi ve kültürel bağlar bulunduğunu işaret etti. İki ülke diplomatik ilişkilerinin 100’ncü yılında olduğunu kaydeden Akar, “1921 tarihli Türk-Afgan ittifak anlaşmasında da ifade edildiği gibi ‘iki ülkenin kaderi ve saadeti birbirinindir’” diyerek bu çerçevede Türkiye’nin 2002’den bu yana Afganistan’ın istikrarı için Kabil’de görev yaptığını anlattı.

6 AY İÇİNDE HÜKÜMET DÜŞEBİLİR

Türkiye dışındaki ABD ve NATO ülkeleri, 11 Eylül’e kadar Afganistan’dan çekileceğini duyurdu. Çatışmaların devam ettiği ve pek çok olasılığın bulunduğu bölgede Türkiye, Kabil Havalimanı’nın işletmesini üstlenmek konusunda oldukça ısrarcı. Bölgede hâlâ güçlü bir etkiye sahip olan Taliban ise Türkiye’nin bölgeye asker göndermesine ikna değil. Amerika’da yayın yapan Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir habere göre, istihbarat uzmanları, ABD askerlerinin çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümetinin 6 ay ile 2 yıl içinde yıkılabileceğinin altını çiziyor. Wall Street Journal gazetesinin Afganistan konusu hakkında bilgisi olan yetkililere dayandırdığı haberinde, Amerikan istihbarat teşkilatlarının, Taliban’ın geçen hafta kuzey Afganistan’da birçok ilçeyi ele geçirmesiyle birlikte daha önceki iyimser tahminlerini revize ettiği vurgulandı. ABD istihbaratının daha önce bildirilmeyen bu yeni değerlendirmesinin, ABD ordusu tarafından öngörülen analizle daha uyumlu hale geldiğine işaret edilerek, Afganistan’dan güvenli çıkış için ABD askerlerinin geri çekilmesinin yavaşlatılması gerektiği savunuldu.

***

Taliban Afganistan’da ilerliyor

ABD askerlerinin çekilmeye devam ettiği bölgede Taliban, ülkedeki 421 ilçenin 80’ini kontrol ettiğini belirtiyor. Öte yandan Çarşamba günü ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesinde konuşan Genelkurmay Başkanlığı Afganistan’daki 419 ilçe merkezinden 81’inin Taliban’ın eline geçtiğini açıkladı. Ayrıca Afgan ordusu ve polis teşkilatında halen 300 bin kişinin görevli olduğunu belirterek ABD ordusunun çekilmesinden sonra iç savaş veya siyasi uzlaşma dahil, pek çok senaryonun mümkün olduğunu belirtti. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı da yaptığı açıklamada, Afganistan'dan 763 C-17 uçağı yükü kadar ekipman çıkarıldığını ve çekilmenin yarıdan fazlasının tamamlandığını açıklamıştı. ABD'nin Afganistan'daki 6 askeri tesisi Afgan ulusal ordusuna teslim ettiği belirtilerek, "Çekilmenin yüzde 50'den fazla tamamlandığını tahmin ediyor" ifadesi kullanılmıştı. Komutanlık, çekilen asker sayısını henüz resmi olarak açıklamadı.