Afganistan’daki göçe karşı 'çözüm' yüksek duvar
Afganistan’daki göçe karşı ülkeler ‘çözüm’ olarak duvar örmeyi seçti. Türkiye, İran sınırına 242, Yunanistan ise Türkiye sınırına 40 kilometrelik duvar ördü.
Politika Servisi
Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesi sonrası artan göçe karşı iktidarların tek stratejisi ‘duvar örmek’ oldu. İller İdaresi Genel Müdürü Hüseyin Kürşat Kırbıyık, İran sınırında 242 kilometrelik güvenlik duvarının bulunduğunu ve çalışmaların sürdüğünü belirtti. Yunanistan ise mülteci göçüne karşı Türkiye sınırına 40 kilometrelik çelik duvar ördü.
Kırbıyık, Jandarma TEM Daire Başkanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan ile Türkiye-İran sınırında inşa edilen güvenlik duvarı ve hendek çalışmaları ile İl Göç İdaresi’nin faaliyetlerini incelemek amacıyla Van'a geldi. Kırbıyık, bu yıl şu ana kadar 280 bin 374 göçmenin ülkeye giriş yapmaya çalışırken engellendiğini açıkladı.
ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Kırbıyık halihazırda planlanan 242 kilometre güvenlik duvarının bulunduğunu, bunun 156,5 kilometrelik kısmının tamamlandığını aktardı. Sınırdaki dört ilden Iğdır'da 54 kilometre sınırın tamamında duvar imalatının tamamlandığını, güvenlik duvarı olmayan kısmın kalmadığını kaydeden Kırbıyık, şu bilgileri verdi:
"Ağrı'da 84 kilometrelik sınırımız var. 82 kilometresinde güvenlik duvarı imalatı tamamlandı. Bu yıldan itibaren ağırlık verdiğimiz ilimiz Van. 64 kilometrelik bir çalışma başlattık. Kalan kısmalarla ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatları doğrultusunda hızlı bir çalışma yürütüyoruz. Hakkari ilimizde doğal engeller var. Risk gördüğümüz 40 kilometrelik bir alanda duvar yapılması planlandı. Burada da 16 kilometrelik kısım tamamlandı."
40 KİLOMETRELİK DUVAR
Yunanistan göçmen akınına karşı Türkiye sınırına 40 kilometrelik duvar ördü. Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopulos, sınır bölgesine ziyarette bulundu. inşa edilen çelik duvar ile elektronik gözetleme sistemini inceledi. "Afganistan krizi göçmen akınları için olanak yaratıyor'' diyen Yunan Bakan, "Olası etkiye karşı pasif bir şekilde bekleyemeyiz" şeklinde konuştu.
Yunanistan'da 2015'ten bu yana yaklaşık 60 bin göçmen kalıyor. Atina yönetimi, son aylarda göçmen kamplarını çitle çevirerek kara ve deniz yoluyla sınır devriyelerini yoğunlaştırmıştı.
SARAY BİLGİ VERMİYOR
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel’in, göçmenler için Avrupa Birliği’nden alınan fonlar hakkındaki sorularına; “Sığınmacı Mali İmkan Fonu, AB tarafından belirlenen projeler kapsamında projelerde belirlenen ilke ve kurallara göre kullandırılmaktadır” yanıtını verdi. Açıkel, yanıtı; “Saray ısrarla bilgi vermekten kaçınıyor” açıklaması ile değerlendirdi.
Açıkel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; şu sorulara yanıt aradı:
• “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, diğer devletlerden veya Avrupa Birliği’nden Suriyeli sığınmacılar için fon, yardım, kredi almakta mıdır, alınıyorsa 2011 yılından bugüne kadar Suriyeli sığınmacılar için alınan hibe, yardım ya da fonların süreleri ve toplam bedeli nedir?
• Suriyelilerin günlük ihtiyaçlarını karşıladığı söylenen fonlar nasıl dağıtılmaktadır? Suriyeli sığınmacılara nakdi yardım yapılmakta mıdır?”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Ülkemizdeki Suriyelilerin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere 2016 yılında Avrupa Birliği ile sağlanan mutabakat çerçevesinde Sığınmacı Mali İmkan Fonu (FRIT) mekanizması kurulmuştur. Bu fon, AB tarafından belirlenen projeler kapsamında projelerde belirlenen ilke ve kurallara göre kullandırılmaktadır” yanıtı verdi.