Afganistan hükümeti, Taliban-Moskova zirvesinin ardından daha önce durdurulan barış görüşmelerini hızlandırmayı kabul etti. Hükümet yetkilisi, “Barış sürecini hızlandırmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Taliban da buna hazır olduğunu söyledi” dedi.

Afganistan, Taliban-Moskova zirvesinin ardından barış görüşmelerini hızlandırmayı kabul etti

Afganistan Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, Moskova'da yürütülen barış süreciyle ilgili Moskova konferansının ardından bugün bir açıklama yaptı.

Afgan hükümet yetkilisi Abdullah’ın yaptığı açıklamada, Afgan hükümeti ve Taliban arasında süren barış görüşmelerini hızlandırmaya karar verdiklerini söyledi.

Afganistan Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi başkanı Abdullah Abdullah, Rusya'da yayın yapan IRA ajansına verdiği demeçte, "Barış sürecini hızlandırmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Onlar (Taliban) da hazır olduklarını belirtti" ifadelerini kullandı.

Reuters’te yer alan habere göre, Moskova’nın ev sahipliği yaptığı ‘Afganistan barış görüşmeleri’ konulu uluslararası konferansta, Rusya, ABD, Çin ve Pakistan, “Afgan taraflarını bir barış anlaşmasına varmaya, şiddeti durdurmaya ve Taliban'a saldırı düzenlememeye” çağıran ortak bir bildiri yayımladı.

GÖRÜŞMELER TIKANMIŞTI

Katar’ın başkenti Doha’da Afgan hükümeti ve Taliban arasında sürdürülen görüşmeler, hükümetin, ülkedeki şiddeti durdurmamaları nedeniyle Taliban’ı suçlamasının ardından tıkanmıştı.

ABD, 2017 yılında Rusya tarafından başlatılan Afganistan barış sürecine katkıda bulunmak için geçen yıl, 1 Mayıs 2021’e kadar ülkedeki askerlerini çekmeyi kabul etmiş ve görüşmeleri desteklediğini açıklamıştı.