Afrika’da cihatçı tehlike

Doğu Afrika'da El Kaide'nin kolu olan Eş-Şebab örgütü bölgede çeperini gittikçe genişletiyor. Batı ülkeleri ise cihatçı tehlikeden istifade ederek kıtaya 'güvenlik' adı altında daha fazla asker konuşlandırıyor. "Ülke vatandaşları tehlike altında" propagandasını etkili bir şekilde kullanan ABD, Afrika Kuvvetleri (AFRICOM) aracılığıyla yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde bölgedeki asker sayısını artırmayı hedeflediğini duyurdu.

SOMALİ'DE SALDIRILAR

ABD Afrika Kuvvetleri (AFRICOM) Komutanı Orgeneral Stephen Townsend, Eş-Şebab'ın bölgede faaliyetlerini artırdığını ve bunun tehlike oluşturduğunu söyledi. Washington'daki Temsilciler Meclisi'nde tanık olarak ifade veren Townsend, Eş-Şebab'ın en son ocak ayında Kenya'daki ABD askerlerinin konuşlu olduğu Manda Körfezi Askeri Üssü’ne düzenlediği silahlı saldırıyı hatırlattı.

Eş-Şebab lideri Ebu Ubeyde'nin ABD halkını hedef alan çağrısını da dile getiren Townsend, örgütün özellikle Somali'de gerçek bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Townsend, önümüzdeki dönem örgütün daha ciddi tehdit oluşturacağını bu nedenle bölgede etkili bir savunmayı artırmanın gerekli olduğunu kaydetti. ABD, geçtiğimiz günlerde Somali’de silahlı insansız hava araçlar ile örgütü hedef alan hava saldırıları düzenlemişti.

ABD'NİN ÜSSÜ HEDEFTE

ABD'nin Doğu Afrika'ya daha fazla konumlanma girişimleri yalnızca bununla sınırlı değil. ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon), Savunma İstihbarat Ajansı tarafından hazırlanan rapora göre, Cibuti merkezli ve 3 bin 500 askerin bulunduğu Afrika kıtasındaki ABD'nin en büyük kalıcı üssünün daha da genişletilmesi gündemde.

Raporda, Yemen’in güney kıyılarındaki Babu’l-Mendeb’de bulunan uluslararası taşımacılık yollarının da eş-Şebab tarafından hedef alınabileceği bu bölgede de askeri hareketliliğin bulunması gerektiği ifade edildi.

FRANSA MALİ'DEN ÇIKMIYOR

Fransa ise Mali'deki isyanları gerekçe göstererek 2013'te askerlerini gönderdiği ülkeden hala çıkmadı. Ülkede 13 bin kişilik Birleşmiş Milletler 'barışı koruma gücü' de yer alıyor. En son, Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya ve Nijer'den oluşan Afrika Birliği (AU), cihatçı ve silahlı grupların faaaliyet gösterdiği Sahel bölgesine 3 bin asker daha konuşlandırma kararı almıştı.

BOKO HARAM'A OPERASYON

Batı Afrika ülkesi Nijerya’nın kuzeydoğusunda son bir haftadır cihatçı örgüt Boko Haram’a dönük operasyonlar düzenleniyor. Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Enenche, dün basına yaptığı açıklamada, son bir haftada Borno eyaletine bağlı Gwoza ve Yamteke bölgelerinde Boko Haram’a yönelik düzenlenen operasyonların devam edeceğini belirtti. Nijerya’da 2000’li yılların başından bu yana varlık gösteren Boko Haram’ın 2009’dan itibaren düzenlediği bombalı ve silahlı saldırılarda 20 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. 2015’ten bu yana ülkenin sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer’de de saldırılar düzenleyen örgütün, Çad Gölü Havzası’ndaki saldırılarında en az iki bin kişi hayatını kaybetti.