Afrin’e yönelik bombardımanın YPG’nin savunmasını kırma amaçlı olduğu ve TSK’nin yakında bir kara harekâtı hazırlığı taşıdığı iddia edildi. YPG ise olası bir müdahale durumunda kendilerini koruyacaklarını ve meşru savunmayı esas alacaklarını açıkladı

Afrin bombardımanı bir  kara harekâtı hazırlığı mı?

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı birlikler obüs toplarıyla Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin kontrolündeki Afrin kantonu kırsalındaki YPG mevzilerini bombaladı. YPG’nin önceki gece yapılan TSK bombardımanına havan toplarıyla yanıt verdiği aktarıldı. TSK tarafından yapılan bombardımanda Afrin’e bağlı Kestelcindo, Menaz, Şero, Malikiye ve Eyndakka bölgesindeki YPG mevzilerinin vurulduğu belirtildi.


Türkiye’nin obüs toplarıyla yaptığı bombalamanın YPG’nin Afrin kırsalındaki savunmasını kırmak için yaptığı belirtilirken, TSK ve ÖSO’nun Afrin’e bağlı Telrıfat ve Minig Askeri Üssü’ne yönelik yapacağı operasyonun ise çok yakında başlayacağı ifade edildi.

Türkiye ve ÖSO yapacağı operasyon kapsamında Suriye içerisinde ve sınırda yoğun bir askeri sevkıyat yapıyor. Afrin kantonu sınırının karşısına askeri yığınak günler öncesinden başlamıştı.

‘Meşru müdafa hakkımızı kullanırız’
Sputnik’e konuşan YPG Sözcüsü Nuri Mehmud, Türkiye’nin müdahalesi durumunda kendilerini koruyacaklarını ve meşru savunmayı esas alacaklarını söyledi. Mehmud, Türkiye’nin Afrin sınırına askeri sevkiyat yaptığını doğruladı. Afrin’e yönelik hiçbir müdahaleyi kabul etmeyeceklerini ve Afrin’i koruyacaklarını vurgulayan Mehmud, şöyle devam etti: “Türkiye askerlerini ve silahlarını Suriye topraklarına getirdi. Azez ve Mare bölgesinde konuşlandırmış. Suriye sınırına da sevkiyat yapıyor. Bu sevkiyatların amacı Telrıfat içindir. Türkiye Afrin’e de saldırmak istiyor. Hangi yerden saldırı olursa olsun Afrin’i koruyacağız. Meşru savunma çizgisini esas alacağız.”

Müslim’den açıklama
PYD lideri Salih Müslim Rojava’da bağımsızlık referandumu yapılabileceği yönündeki iddiaları yalanladı. Londra merkezli yayın yapan Şarq Al Awsat gazetesine konuşan Müslim, “PYD’nin Rojava’da bağımsızlık referandumu yapılması gibi bir isteği yok. Biz Suriye’nin birliğini destekliyoruz” dedi. Federal sistemin Suriye için en iyi tercih olacağını söyleyen Müslim, “Suriye halkı için en iyi sistem federasyon. Biz her şekilde tüm Suriye’de yapıları kapsayacak federasyonu destekliyoruz” diye konuştu. Müslim, Esad’la yeniden bir diyalog kanalının açılma ihtimaline dair soruya ise, “Böyle bir durum söz konusu değil” şeklinde yanıt verdi.

Haşdi Şabi’nin Irak-Suriye sınırındaki varlığına dair değerlendirmede de bulunan Müslim, “Haşdi Şabi’nin yeri Irak’tır. Orada özgürce istediklerini yapabilirler. Ama bizim bölgemize müdahale etmek istediklerinde biz de kendimizi savunuruz.”

Operasyon sinyaline Saray’dan yalanlanma
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’da yayın yapan İzvestiya gazetesine verdiği iddia edilen açıklamada Afrin kantonuna yönelik yeni bir askeri operasyonun başlatılabileceği şeklindeki açıklamaları Saray kaynakları tarafından yalanlandı.