Afrin operasyonunda bölgenin “Hilal gibi çepe çevre emniyete alındığını” söyleyen Başbakan, BMGK’de alınan bir aylık ateşkes kararının Afrin’i kapsamadığını söyleyerek çağrılara uymayacaklarını açıkladı

Afrin’i ateşkes dışında tuttu

Başbakan ve AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) alınan Suriye’de ateşkes kararı hakkında yaptığı açıklamada, “BM konsey kararının Doğu Guta ile ilgili olduğu aşikardır” dedi ve kararın Afrin’i kapsamadığını savundu.

Binali Yıldırım partisinin grup toplantısında konuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, yargının PYD’yi ‘terör örgütü’ olarak görmesine rağmen AKP’lilerin örgütün lideri Salih Müslim’le Ankara’da görüştüğüne dair sözlerine Yıldırım’dan yanıt geldi. “28 Şubat 2015'ten beri yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantılarının tamamında bu PYD, YPG, PKK, DEAŞ terör örgütlerine karşı topyekûn mücadele var” diyen Yıldırım, “Bununla da kalmamışız 19 Ekim 2016'da Milli Güvenlik Kurulu siyaset belgesinin bakanlar kurulu kararına dönüştürmüşüz” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, söz konusu iddiasında, “Yargıtay'a PYD/YPG/PKK terör örgütüdür diyor. 21.5.2015'te. Bir mahkeme kararı kabul ediyor. Bu karardan sonra Yargıtay'ın bu kararından sonra bunlar PYD'nin başkanı Salih Müslim'i Ankara'ya davet ediyorlar” demişti.

‘Hilal gibi’
Afrin’deki operasyonun devam ettiğini hatırlatan Binali Yıldırım, son gelişmelere dair, “Afrin hilal gibi çepe çevre emniyete alındı. Sınırımıza yakın bölgeleri tamamen terörden temizledik. Şimdi Özel Harekat Timlerimiz ile beraber adım adım temizlik yaparak gidiyoruz” dedi.

Yıldırım, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde alınan 1 aylık ateşkes kararının Afrin’i kapsamadığını da savundu: “BM, 30 gün süreyle Guta'da ateşkes ilan edilmesini kararlaştırdı. Afrin'deki harekatı, Doğu Guta ile karıştıranlar var. BM konsey kararının Doğu Guta ile ilgili olduğu aşikardır. Türkiye sivillere değil eli kanlı terör örgütlerine karşı ve oradaki sivilleri kurtarmak için bir temizlik harekatı yapıyor. Bu iki şeyi birbirinden ayırmak lazım.”

Yıldırım, PYD eski Eşbaşkanı Sahil Müslim’in serbest bırakılmasından önce yaptığı konuşmada, konu hakkında şu ifadeleri kullanmıştı: “Gün, NATO müttefikimiz Çekya'nın imtihan günüdür. Umarım Çekya terörle mücadelede hassasiyeti görür ve gerekli dayanışma ile bu teröristi bize iade eder. Sonuç ne olursa olsun, şu kesindir. Bundan sonra eli kanlı terör örgütlerinin elebaşları ellerini kollarını sallayarak gezemeyecekler. Dünyayı onlara dar etmeye devam edeceğiz.”

İttifak teklifi
Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan seçim ittifakı düzenlemesi hakkında konuşan Yıldırım, CHP’ye yüklendi: “Bu CHP değil miydi referandumda hayır cephesini açan? Gizli, saklı ittifaklara gerek yok. Herkes nerede duracağına karar versin. Anamuhalefet partisi son iki seçimdir bunu zaten yapıyor.”