Ağaçlar tehlikede

İSMAİL ARI

Karadeniz’in bazı bölgelerinde bulunan ağaçlar kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Trabzon, Rize ve Artvin’e kadar uzanan Kaçkar Dağları’nda bulunan ağaçların hızla yayılan bir böcek türü nedeniyle kuruduğu belirtildi.

Bir ağacın yaşam döngüsündeki en önemli belirleyicinin kabukları olduğunu vurgulayan Kimyager ve Biyolog Ahmet Süha Derekaya, “Böcek önce yumuşak kabukların altına girerek kendisine bir yaşam alanı yapıyor. Daha sonra bu kabuklardaki böcekler her tarafta etkisini gösteriyor” diye konuştu.

YANGIN KADAR ZARARLI

Böceklerin girdiği ağacı kuruttuktan sonra yakınındaki ağaçlara geçtiğini belirten Derekaya, “Bu nedenle ormanlara yangın kadar zarar vermektedir. Yüzlerce, binlerce çam ağacı Doğu Karadeniz ve Kaçkar Dağları’nda kurumakla karşı karşıya. Bölgede kara ağaç dediğimiz ağaçlar var onlarla başladı, sonra şimşir ağaçlarına geçti ve ardından da çam ağaçlarına geçti” dedi.

Bölge Orman Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı çalışmaların yetersiz olduğunu savunan Derekaya, gelişi güzel kesimin de böceklerin sağlıklı ağaçlara geçişini kolaylaştırdığını söyledi. Derekaya, ağaçların bahar aylarında ilaçlanması ve kesimin bilinçli yapılması gerektiğini ifade etti.

ARI KOVANLARIYLA GELDİ

Böceklerin arı kovanları ile bölgeye geldiğini belirten Derekaya, “O ahşap kovanlarda larvalar bulunduğunu tespit ettik. Buralardan da larvalar ve böcekler o ağaçlara geçti. Bunun olumsuz sonuçları önümüzdeki yıllarda daha ağır ortaya çıkmaya başlayacak” dedi.