Ağaçlar valiliğin ek binası için kesildi

Nisa Küçük

Ankara Valiliği’nin Sıhhiye’de bulunan yerleşkesine yapılacak ek bina için onlarca ağacın kesildiği ortaya çıktı. Abdi İpekçi Parkı’na komşu olan Ankara Valiliği’nin bahçesindeki ağaçların büyük bölümünün tarihi ağaçlar olduğu öğrenildi. Uğruna onlarca ağacın kesildiği ek binanın yapım maliyetinin ise 54 milyon 425 bin TL olduğu bildirildi. Yeşili betona kurban eden uygulamalara bir yenisi daha eklendi.

Çevre mücadelesinin kanayan yarası ağaç katliamının adresi bu kez, Ankara Valiliği oldu. Valiliğin Sıhhiye’deki binasında yapılan inşaat çalışmaları nedeniyle onlarca ağaç kökünden koparıldı. Kesilen ağaçların tamamına yakınının tarihi öneme sahip olduğu ve “Anıt ağaç” sınıfına girdiği belirtildi. Valiliğin ek binası için gerçekleştirilen ağaç katliamı, çevrecilerin tepkisine yol açtı. Tepkilerini sosyal medya hesapları aracılığıyla dile getiren yurttaşlar, şunları kaydetti:

• Ağaca hiç tahammülleri yok, bütün ülkeyi betona gömdüler.

• Ankara Valiliği’ne odun lazım olmuş herhalde.

• Valilik ek bina yapacak başka bir yer bulamamış mı?

Ankara Valiliği Ulus’taki tarihi binasından 3 Ağustos 2019 tarihinde Sıhhiye’deki eski Sağlık Bakanlığı binasına taşındı. Taşınılan binanın arka bahçesinde birçok ağaç yer alıyordu.

Ek bina inşaatı için ağaçların kesilmesine müsaade eden valilik, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yıldönümü nedeniyle ABB’in alana yerleştirdiği fidanları yerinden kaldırmakla gündeme geldi. Valiliğin kaldırdığı fidanların, Anıt Meydan Projesi kapsamındaki mabet ağaç fidanları olduğu bildirildi.