Aydın Değirmendere’de Turcas Kuyucak isimli şirketin açmak istediği JES kuyusuna karşı nöbet sürerken, şirketin arazideki ağaçları kimyasal madde dökerek kuruttuğu ortaya çıktı.

Ağaçları ‘asitle’ kurutmuşlar

BERKAY SAĞOL

Turcas Kuyucak isimli şirketin Aydın’ın Kuyucak ilçesi Pamukören-Değirmendere köyünde açmak istediği JES kuyusuna karşı köylülerin tepkisi sürüyor. Söz konusu şirketin arazide bulunan zeytin ağaçlarını kimyasal madde dökerek kuruttuğu bildirildi. Turcas Kuyucak Jeotermal A.Ş., dere bitişiğindeki zeytin bahçesi içine jeotermal enerji santralı yapmak için ağaçları keserek çalışmalara başladı. Bunun üzerine köylüler, alanın çevresinde ayrılmayarak nöbet tutmaya başladı.

BU TOPRAKLARI ZEHİRLEYECEKLER

Değirmendere’deki süren direnişi BirGün’e anlatan Aydın Çevre Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, “Değirmendere mevkiinde JES kuyusu açılmak isteniyor ancak şirket bunun için gerekli olan hiçbir yasal süreci tamamlamamış. Yani ÇED raporuyla ilgili halk bilgilendirilmemiş, toplantı yapılmamış. Sağdan soldan toplayarak bir belge hazırlamışlar bununla zeytin bahçesine kuyu açmak istiyorlar. Tamamen hukuksuz bir uygulama” dedi ve ekledi: “Bu toprakları zehirleyecekler zaten JES kuyusunu açmak için şirket zeytin ağaçlarına kimyasal döküp kurutmuş kalanını da kesecekler. Üçüncü olarak da açmayı planladıkları kuyu derenin kenarında, yani temiz suyu da kirletecekler. Köy halkı dava açacak. Çadırda kurdular alanda nöbet tutuyorlar. Bizde AYÇEP olarak köy halkının sonuna kadar yanında olacağız.”