Konak meydanında her cumartesi günü kayıpların akıbetini sormak amacıyla eylem yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi...

GÜLSEN CANDEMİR / İZMİR

Konak meydanında her cumartesi günü kayıpların akıbetini sormak amacıyla eylem yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, bu hafta Mehmet Ağar'ı cezavinde ziyaret eden CHP'li Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ı kınadı.

Konak Belediyesi ek binası önünde toplanan insan hakları savunucuları, “Kayıplar Belli Failler Nerede?” yazılı pankart, “İkram Miyas’ı Ağar’a sordun mu?”, “Bu utanç sana yeter Hakan” yazılı dövizler taşıdı.

Burada açıklama yapan İHD İzmir Şube Yönetim Kurulu üyesi Nizamettin Aktaş, “Konak Meydanında kayıplarını ararken, Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın faili meçhul cinayetlerin en büyük sorumlularından Ağar’ı Aydın’ın Yenipazar Cezaevi’nde ziyaret ettiğini öğrendiklerini üzülerek öğrendiklerini” belirterek, “sosyal demokrat bir partiden belediye başkanı seçilen Tartan’ın bu ziyaretini anlamlandıramadıklarını” dile getirdi.

‘SOKAKLARA SEVGİ SÖZLERİ YAZAN
BAŞKANIN AĞAR’IN YANINDA NE İŞİ VAR?’

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği olarak her hafta kayıpların akıbetini sorduklarını belirten Aktaş, “17 yıldır soğuk sıcak demeden, ‘öldüler mi, yaşıyorlar mı? Bir mezar taşı olsun yeter’ diyen annelerle birlikte alanlara iniyoruz. Şehrin duvarlarını sevgi, kardeşlik panoları ile süsleyen Hakan Tartan, kayıp analarının yüzlerine nasıl bakacak?” dedi.

Açıklamasında faili meçhul cinayete kurban giden Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu ile Ağar arasında geçen bir diyaloğu hatırlatan Aktaş, halen CHP Milletvekili olan Güldal Mumcu’nun bu ziyarete karşı duyarsız kalmasına da tepki gösterdi.

CHP’LİLER NEDEN SUSKUN?
Nizamettin Aktaş, Hakan Tartan’ın bu ziyaretine ilişkin başta CHP yönetimi olmak üzere tüm yetkili birimlere seslendi: “Hakan Tartan’ın bu ziyaretinin gerekçesinin, ziyareti haklı kılan (!) nedenlerin kamuoyu ile paylaşılması, yıllardır gözyaşları durmayan Cumartesi anneleri için ve insan hakları savunucuları için bir gerekliliktir. İntikam peşinde değiliz, adalet peşindeyiz.”

‘İNTİKAM PEŞİNDE DEĞİLİZ, ADALET İSTİYORUZ’

Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları olarak, bu topraklarda kaybedilen binlerce insanın faillerinin, ‘İnsanlığa karşı suç’ işleyen sorumluların ortaya çıkarılmasını ve yargılanmalarını istediklerini ifade eden İHD üyeleri, asla intikam peşinde olmadıklarını sadece adalet istediklerini söyleyerek, açıklamalarını sonlandırdılar.

Açıklamanın ardından İHD’liler ve kayıp yakınları, Konak Belediyesi başkanlık binası önünde beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdiler.

YENİPAZAR CEZAEVİNDE ÜNLÜLER GEÇİDİ
“Susurluk Davası” kapsamında suç işlemek için silahlı örgüt kurmaktan yargılanan ve 5 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından onanan eski İçişleri ve Adalet bakanı Mehmet Ağar, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a göre 2 yıl cezaevinde kalacak. Ağar Yargıtay, Susurluk Davası kapsamında Mehmet Ağar’a suç işlemek için silahlı örgüt kurmak suçundan verilen 5 yıllık mahkûmiyet kararını onadı. 2 yıl cezaevinde yatmak zorunda olan Ağar, Aydın’ın Yenipazar beldesindeki K1 Tipi Kapalı Cezaevinde kalıyor.

ŞÜKÜR, DİLMEN, ULUÇ, ŞAHENK...
Ağar’ı şu ana kadar cezaevinde çok sayıda işadamı, sporcu siyasetçi ve milletvekili ziyaret etti. Ziyaretçi ünlüler arasında AKP milletvekili Hakan Şükür, futbolcu Arda Turan, teknik direktör Fatih Terim, gazeteci Hıncal Uluç, işadamı Ferit Şahenk, yorumcu Rıdvan Dilmen ve kulüp başkanı Aziz Yıldırım gibi isimler dikkati çekiyor.