Ağbaba: Trajikomik bir dava

SEBAHAT KARAKOYUN

12 Eylül’de idam edilen ancak mezarı bulunmayan Veysel Güney’in anısına memleketi Hekimhan’da yaptırılan anıt mezarın açılışındaki konuşmalarından ötürü iki kişinin hâkim karşısına çıktığı davayla ilgili iddianamede “bir milletvekili” diye CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’dan söz edildiği ortaya çıktı.

Veysel Güney’in yakınlarının Eylül 2013’te Hekimhan’da yaptırdığı anıt mezarın açılışındaki konuşmaları nedeniyle, Devrimci 78’liler Federasyonu üyeleri Ethem Dinçer ve Hüseyin Esentürk hakkında, “Dev-Yol propagandası yaptıkları’’ gerekçesiyle dava açıldı. Açılışa katılan Ağbaba hakkında da soruşturma yapıldığı ancak dosyasının yasama dokunulmazlığı nedeniyle ayrıldığı ortaya çıktı.

İddianamede anıt mezarın yapımıyla ilgili olarak isim verilmeden “bir milletvekili” olarak sözü edilen Ağbaba, “Bir sürü katliam sanıkları ortada gezerken, anıt mezar yaptırmaktan başka suçu günahı olmayan insanların yargılanması tam Türkiye adalet sistemine özgü bir trajikomiklik” dedi.


Devrimci Yol’un 30 yılı aşkın bir süreden beri “fiilen” faaliyette olmadığını belirten Ağbaba, şunları söyledi:

“Güney’in cenazesini ailesine, yakınlarına teslim edemeyenleri değil, anısını yaşatmak isteyenleri yargılıyorlar. Halen Bahçelievler katliamı sanıklarının ortadan gezdiğini hatırlatmak gerekiyor. Bu insanlar, arkadaşlarının anısını yaşatmak için bir boş mezar yaptırdılar. Adaletin, hukuksuzlukları görmeyip, Hekimhan’ın dağ başındaki bir köyde bir mezara kafayı takmasını anlamak da mümkün değil.”

Beş yıla kadar hapis istemi
Anıt mezarın yaptırılmasının ardından başlatılan soruşturma çerçevesinde geçtiğimiz günlerde Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Ethem Dinçer ve Hüseyin Esentürk, hakkında “silahlı terör örgütü niteliği taşıyan Dev-Yol isimli örgütün üyesi için anıt mezar yaptırmak suretiyle terör örgütü propagandası suçunu işledikleri” iddiasıyla beş yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Açılıştan üç yıl sonra dava
Veysel Güney, 12 Eylül Askeri Darbesi’nden kısa süre sonra bir çatışma sonrasında gözaltına alındı, 183 gün süren mahkeme sonucunda 10 Haziran 1981’de Antep’te idam edildi. Güney’in cenazesi ailesine verilmedi. Arkadaşları, “Öldüğünde köyüne gömülmek isteyen’’ Güney’in vasiyeti üzerine doğup büyüdüğü Malatya’nın Hekimhan ilçesine 2013’te sembolik bir anıt mezar yaptırdı. Savcılık, üç yıl sonra o mezar açılışına katılan ve konuşma yapanlar hakkında terör örgütü propagandası yapmak iddiasıyla soruşturma açtı.