Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal '2021 Yılında Para ve Kur Politikası' tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, ‘enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını’ söyledi. Ağbal ayrıca, kurları belirleme amacıyla MB tarafından döviz alım ya da satım işleminin yapılmayacağını söyledi. MB'nin önümüzdeki dönemdeki yönetim stratejisiyle ilgili de mesajlar veren Ağbal, 'daha şeffaf ve öngörülebilir' olacaklarını savundu.

Ağbal: Döviz alım ya da satım işlemi yapmayacağız

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, "2021 Yılında Para ve Kur Politikası" tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

Enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını belirten Ağbal, bu konuda 'kalıcı ve ikna edici sonuçlar' alınmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Ağbal, döviz kurlarına ilişkin de mesaj vererek, kurları belirleme amacıyla döviz alım ya da satım işlemi yapmayacaklarını ifade etti. MB Başkanı, dalgalı döviz kuru rejiminin devam edeceğini kaydetti.

Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde 'daha şeffaf ve öngörülebilir olacağını' savunan Naci Ağbal'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

-Para ve kur politikası TCMB'nin uygulayacağı para, kur ve likidite çerçevesini belirlemektedir.

-Para politikası kurulu ve ilgili birimlerimizle kapsamlı değerlendirmeler yaptık. Farklı kurumlardan temsilcilerle görüşmeler yaptık. Ortaya çıkan bu politika dökümanı bu çalışmaların sonucudur.

-Fiyat istikrarı sürdürülebilir büyüme istihdam ve toplumsal refahın ön koşuludur.

-TCMB'nin temel amacı fiyat istikrarını sağlamak. Fiyat istikrarını sağlamak hepimizin ortak amacı olmalı. TCMB olarak enflasyonu düşürmekte kararlıyız.

-Bildiğiniz üzere Türkiye'de ekonomik faaliyet mart ayı itibarıyla zayıflamaya başladı. TCMB bu dönemde salgının ekonomik ve finansal etkilerini sınırlamak amacıyla faiz indirimlerinin yanında bir dizi kapsamlı likidite tedbirini de uygulamaya koydu. Bu dönemde ekonomiyi destekleyici çok sayıda adım atıldı.

'DALGALI DÖVİZ KURU REJİMİ DEVAM EDECEK'

- Önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecek.

- Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talebe göre oluşacak, TCMB kurların yönünü belirleme amaçlı döviz alım ve satımı yapmayacak. Döviz arz ve talep gelişmelerini yakından takip edeceğiz. Aşırı dalgalanma halinde döviz piyasasına alış ve satış yönlü müdahale söz konusu olacak.

- Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından döviz rezervlerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Rezerv biriktirmeye yönelik araçlar uygun bir şekilde kullanılacak.

-Reeskont dönüşlerinin 21 milyar dolar katkısı olacak. Bunun dışında rezerv biriktirme amaçlı diğer araçları uygun koşullarda kullanacağız. Sermaye girişlerinin istikrarlı hale gelmesi ve yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin terse dönmesi döviz alım ihalelerine başlanmasında bizim için gösterge olacak.

-TCMB olarak fiyat istikrarı yolunda üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Enflasyonla mücadele için bütüncül yaklaşımın öneminin farkındayız. Fiyat istikranının orta ve uzun vadeli kazanımlarına odaklanarak para politikasında kararlılıkla sıkı duruş sergileyeceğimiz, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarı doğrultusunda kazanımlar elde edeceğimiz bir yıla giriyoruz. Politika duruşumuzu fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda belirleyerek uygulayacağız. 2021 yılı sonu için yüzde 9,4 hedefine ulaşma kararlılığı içindeyiz.

‘MERKEZ BANKASI DAHA ÖNGÖRÜLEBİLİR OLACAK’

-Hükümetle birlikte belirlenen yüzde 5 enflasyon hedefine bağlıyız. 2023 yılı itibarıyla bütün TCMB araçlarını kararlı bir şekilde kullanarak bu hedefi yakalamak için olağanüstü bir çaba sarf edeceğiz.

-Ekonomistler ve diğer paydaşlarla önümüzdeki dönemde daha sık bir araya geleceğiz. TCMB önümüzdeki dönemde her bakımdan yapmış olduğu faaliyetlerle ilgili daha şeffaf, öngürülebilir olacak. Swap işlemleri de dahil olmak üzere kamuoyu ile paylaşılması istenen verilerle ilgili çalışmalara başlayacağımızı söyleyebilirim.

-Geçmiş dönem para politikası uygulamaları incelenmiş, 2006 yılında açık enflasyon hedeflemesi rejimine geçilirken ortaya konulan çerçeve ve iletişim politikalarının geliştirilerek 2021 yılında etkili bir şekilde uygulanması temel öncelik olarak belirlenmiştir.

-Enflasyonun yıl içinde üçer aylık dönemlerin sonu itibarıyla yıl sonu hedefinden 2 yüzdelik puandan fazla farklılaşması durumunda, sapmaya yol açan nedenler ile hedefe ulaşılması için alınan ve alınması gereken önlemler Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyuna açıklanacaktır.

‘ENFLASYONDA KALICI VE İKNA EDİCİ DÜŞÜŞ’

-Para politikası kararları, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer tüm unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı ve ikna edici bir düşüşü sağlayacak şekilde oluşturulacaktır.

-Fiyat istikrarını ve enflasyonun düşüşünü gören vatandaşlarımızın ters dolarizasyonu başlatacaklarını düşünüyoruz.

-İlk olarak 1990 yılında hazırlanan ve 1998 yılından bu yana da düzenli yayınlanan metinler daha önceki uygulamalarda basın toplantısıyla sunuluyordu. Son olarak Murat Çetinkaya döneminde 2016 yılının sonunda basın toplantısıyla sunulan metin, o tarihten bu yana basın toplantısı düzenlenmeden bankanın internet sitesinden yayımlanıyordu.

-TCMB’nin ‘Para ve Kur Politikası’ metinleri takip eden yılın para politikasına yönelik yönlendirmeleri içermesiyle piyasa aktörleri tarafından yakından takip ediliyor. Geçen yılın metninde Para Politikası Kurulu toplantı sayısı 8’den 12’ye çıkarılmıştı. Bununla birlikte 2021 yılının ilk üç toplantısı da takvim çerçevesinde açıklanmıştı.