Eşzamanlı olarak 17 kentte eylem düzenleyen barolar ve hayvan hakları savunucuları, “Hayvan hakları alanında acilen yasal düzenlemelerin yapılması zorunludur” dedi

Ağır yaptırımlar içeren yasal düzenleme şart!

Hayvanlara yönelik şiddet olaylarının artması üzerine dün yurt genelindeki tüm barolar ortaklaşa eylem yaptı. 17 kentte eşzamanlı yapılan eylemlerde, hayvan haklarının korunması için gerekli yasal düzenlemelerin derhal hayata geçirilmesi çağrısı yapıldı.

‘Hayvan hakkı ihlalinin karşısındayız’
İzmir Barosu, adliyedeki Şehit Polis Fethi Sekin Heykeli önünde bir araya gelerek, son günlerde yaşanan hayvanlara yönelik şiddet olaylarına tepki gösterdi, hayvanlara şiddet uygulayanların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.
Ardından açıklamayı okuyan İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gonca Arkoç, şu ifadeleri kullandı:

“Biz hayvanseverler ve yaşam hakkı savunucuları, Sapanca’da ormanlık alanda hunharca kolları, bacakları, kuyruğu kesilerek ölüme terk edilen ve hayatını kaybeden yavru köpek için tek yürek olarak burada toplandık. Biz tüm hayvanların haklarının savunucusuyuz ve her hayvan hakkı ihlalinin karşısındayız. Bakışlarını, yaşama tutunmak için verdiği mücadeleyi hiç unutmayacağımız hayvan dostumuzun hesabını adalet önünde sormak üzere, tüm yaşam hakkı savunucuları olarak suç duyusunda bulunacağız. Olayın, gösterilen faillerinden ziyade gerçek katilleri bulununcaya dek takipçisi olacağız. Ağzı süt kokan bu yavruya acımasızca uzanan eller, ilk fırsatta insana da uzanacaktır. Aramızda serbestçe dolaşan bu katillerle aynı ortamda, hiçbir şey olmamışçasına nefes almak istemiyoruz. Hayvan hakları alanında acilen doğru, yeterli, uygulanabilir yasal düzenlemelerin yapılması zorunludur. Avrupa’da olduğu gibi, hayvanlara kanunen hukuki statü tanınmalı, hayvanlar ‘mal değil, can’ kabul edilmeli. Sahipli ve sahipsiz hayvan ayrımı yapılmaksızın, tüm hayvanlar eşit ve adil yasal güvence altına alınmalı.”

‘Fayton işkencesi de sonlandırılmalı’
Adana Barosu üyesi avukatlar ve hayvan hakları savunucuları da eyleme destek verdi.

Adliye binası önünde yapılan açıklamada, Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Gülşah Meziyet Görür, yapılması gereken yasal düzenlemeleri şöyle aktardı:

“Hayvanlara karşı işlenecek suçlar, caydırıcı ve önleyici nitelikte hapis cezası yaptırımına tabi tutulmalı. Getirilecek cezalar ‘para cezasına ve seçenek yaptırımlara çevrilemeyecek nitelikte’ belirlenmeli. Bu suçlar, yasa tasarısı taslağında düzenlendiğinin aksine ‘şikâyete bağlı suç’ olmamalı. Şikâyet hakkı da sadece belirli kişi ve kurumlara özgülenmekten çıkartılarak, kamu davası niteliğinde belirlenmeli. Hayvanseverlere kapılarını kapatan İl ve İlçe belediyesi barınaklarına ve barınak personellerine ilişkin cezai yaptırım getirilmeli. Denetim koşulları yeniden düzenlenmeli. Belediyelerin toplama eylemlerinin yasal sınırları ve müeyyideleri net olarak belirlenmeli. Ormana terk edilen sahipsiz hayvanların yaşam koşulları düzenlenmeli. Hayvanların üretim, ticaret ve satışı yasaklanmalı. Yasak ırk kapsamında bulunan köpeklere ilişkin yeniden düzenleme yapılmalı. Tüm Türkiye’de fayton işkencesi sonlandırılmalı. Hayvanlara karşı işlenen suçları kovuşturmakla görevli polis teşkilatı oluşturulmalı. Canlı hayvan dövüşü, sirk, hayvanat bahçesi, yunus/penguen parkları kaldırılmalı.”