AGİT''ten Çavuşoğlu ve Gül'e mektup: İnternet yayınlarının RTÜK denetimine alınması medyadaki baskıyı artıracak

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e bir mektup yazarak Türkiye'nin internet yayınlarını RTÜK denetimine alması beklenen tasarıyı onaylaması halinde "medyadaki çoksesliliğin daha da sınırlanacağı" uyarısında bulundu.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, AGİT'in internet sitesindeki bilgi notuna göre Désir, Prof. Dr. Yaman Akdeniz'in konuyla ilgili raporununu da mektupla beraber sundu:

"Türkiye'de yazılı basın üzerindeki baskı nedeniyle internet, çeşitli bilgilerin paylaşılması ve bu bilgilere erişilmesi için ana platform haline geldi. Bu gibi düzenlemelerin getirilmesi, özgür medya üzerindeki baskıyı artıracaktır. Milletvekillerinin bu analizdeki önerileri dikkate alacağını umuyoruz."

RTÜK'ün internet üzerindeki yayınlarda denetim hakkına sahip olmasını öngören düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçen hafta kabul edilmişti.

Akademisyen Akdeniz'in AGİT için hazırladığı raporda, devlet eliyle internet siteleri ve içeriklerini sınırlayacak bir düzenlemenin ifade özgürlüğünü etkileyeceğine dikkat çekilmişti.