Agrobay Seracılık’ta sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan Tarım-Sen üyesi işçiler Ankara'ya ulaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önüne gelen işçiler, görüşme talebinde bulundu.

Agrobay işçileri, Çalışma Bakanlığı'nın önünde: Sendika haktır, engellenemez!

Havva GÜMÜŞKAYA

İzmir Bergama’da sendikaya üye olduktan sonra hiçbir hakları verilmeden işten çıkarılan Agrobay Seracılık işçileri başlattıkları yürüyüşün sekizinci gününde Ankara'ya ulaştı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önüne gelen işçiler, "Sendika haktır, engellenemez" sloganını attı. ‘Tırnaksız bıraktığınız ellerimizle yakanızdayız’ diyen işçiler "Bizden çaldığınız her şeyi geri alacağız" pankartı açtı. 

23 Ağustos 2023'ten bu yana hakları mücadele veren işçilerin, 18 Mart Ankara'ya başlattığı yürüyüş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde tamamlandı. Sabah erken saatlerden itibaren Bakan Vedat Işıkhan ile görüşme talebiyle beklemeye başlayan işçiler,  ''Agrobay işçisi köle değildir'', ''Sendika haktır engellenemez'' ve ''Agrobay hakkımızı ver'' sloganları attı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne gelen işçiler, yaklaşık bir saatlik beklemenin ardından Bakan yardımcısı Faruk Özçelik’ten randevu alabildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Tarım Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz, bugün saat 16.00'da Bakan Yardımcısı Özçelik ile görüşme gerçekleştirileceğini bildirdi. 

Kocagöz, sabah saatlerinde gerçekleştirilen görüşmeye şöyle açıkladı: 

"18 Mart 2024 tarihinde Bergama'dan başladığımız Ankara yürüyüşümüzde şu an Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önündeyiz. Sendikal sebeple işten atılan arkadaşlarımızın haklarını almak için 7 aydır mücadele yürütüyoruz. Sendikal sebep Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kapsamında olduğu için daha önce bu konuda pozitif gelişme olmadığından, Bakanlığı muhatap olarak gördüğümüz için buradayız. Geçtiğimiz perşembe günü de bir görüşme gerçekleştirmiştik Çalışma Genel Müdürlüğü ile. Bu görüşmede herhangi bir sonuç alamamıştık. Temel yaklaşma; muhatap alınacak kesimin kendileri olmadığı yönünde. Şimdi, tekrar Çalışma Genel Müdürü ile bir görüşme yaptık. Kendisi, Çalışma Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik'le bugün saat 16.00'da görüşme yapılacağına dair teyitte bulundu. Biz de heyet olarak saat 16.00'da Bakanlıkta görüşme gerçekleştireceğiz." 

Kocagöz, işçilerin haklarının bir an önce verilmesini ve işten çıkarmaların cezasız kalmamasını istediklerini dile getirdi.

İşçiler ve beraberlerinde sendika heyeti, bugün AKP, İYİ Parti ve CHP Genel Merkezlerinde görüşmeler gerçekleştirdikten sonra saat 18.30’da Madenci Anıtı’nda basın açıklaması yapılacak.

DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİNDEN DESTEK

Agrobay işçilerinin bakanlık ve CHP'deki görüşmeleri sürerken işçilere destek vermek için bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, madenci anıtında buluştu.