Son dönemde yeniden çıkış yapan Haluk Levent: Gençliğin, hepimizin arzu ettiği ve yaşamak istediği başka bir dünyanın düşlerini gerçekleştirmelerini mümkün kılmak için dayanışmayı önemsiyorum. Şarkıda dediğimiz gibi; “Bir bakarsın düşlerin gerçek olur…”

Ahbap'ın kurucusu halkın rockçısı Haluk Levent: Bir bakarsın düşlerin gerçek olur

SERBAY MANSUROĞLU serbaymansur@birgun.net @serbaymansur

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi sanatçılar için prestijin göstergesi. Haluk Levent, işte bu sahneye tam 15 yıl sonra yeniden çıkmaya hazırlanıyor. Kulisteyiz. Sanal ortamda önce Anadolu Halk Birliği ve Barış Platformu’nu kurdu. Sonra hayranlarıyla birlikte adım adım ses getiren dayanışma eylemleri başlattı.

Hastalara yardım ediyor, sınava 1 dakika geç kaldığı gerekçesiyle ÖSYM’nin inada bindirdiği 15 dakika kuralından mağdur edilen Adanalı Mehmet Kara’nın 1 yıllık eğitim masraflarının karşılanmasına vesile oluyordu. Muş Varto’da başarılı ortaokulu öğrencileri İstanbul’a geldiğinde Haluk Levent, onları ilk kez görecekleri Boğaz’da tekne turuna çıkarıyordu. Kişisel hayatı, politik çizgisi hep tartışıldı. Açıkhava Konseri öncesi buluşup sorduğumuzda, “20 yıldır kendi çizgimin dışına çıkmadım” yanıtı veriyordu. Birkaç saat sonra sahneye çıktığında Harbiye Açıkhava’da onu dinleyen 4 bin 500 hayranına bu soruyu hatırlatıp Aladağ’da hayatını kaybeden kız çocukları için Adana yöresine ait bir ağıt yakarak andı çocukları. Ve işte karşınızda Anadolu Halk Birliği ve Barış Platformu’nun Genel Başkanı, kendini ezilenlerin, yoksulların ve ötekileştirilenlerin isyankâr sesi olarak tanımlayan Haluk Levent.

»Bugünlerde sizin için ‘derviş gibi döndü, 20 yıl öncesinin şarkılarıyla yeniden çıkış yaptı’ diyorlar. Politik ve kişisel çizginiz, yaşantınız hep tartışıldı. Haluk Levent ne yapıyor?
Kişisel tarihime dönüp baktığımda 20 yıldır aynı çizgide olduğumu düşünüyorum. Eksiklikler insana mensup şeylerdir. Daha önce kültürel ve politik anlamda konjonktür olarak eksik hissettiğim şeyler yok değil. Kumpaslar öyle kurgularla sunuldu ki akıl alır gibi değildi. Doğru tavrı göstermekte zorlandık. Sadece belli dönemlerde konjonktür gereği eksik olduğumuz zamanlar oldu. Ancak kesinlikle ‘hatalarımızla ya da sevaplarımızla’ açıklamalarına sığınmadık. Özeleştirimizi yapıp savunduğumuz değerlere sahip çıkmayı bildik. Ben Haluk Levent olarak bugüne kadar çizgimi değiştirdiğimi, çizginin dışına çıktığımı söylemiyorum. Ancak bu çizgi üzerinde git geller oldu. Şimdi de çizgimizi bozmadan yürümeye devam edeceğiz.

Her bölgeden insanlar katıldı
»Son dönemde sosyal medya ağlarında sıkça görünür oldunuz. Sonra kısaca AHBAP dediğiniz yapı çıktı. Nedir bu AHBAP?

Anadolu Halk Birliği ve Barış Partisi. Yanı AHBAP dediğimiz bu. Kısa süre sonra yanlış anlaşıldığını görerek parti yerine platform demeyi tercih ettik. Sanal bir platform. AHBAP’ın oluşmasının arkasında hem teknik hem de manevi sebepler var.
ahbap-in-kurucusu-halkin-rockcisi-haluk-levent-bir-bakarsin-duslerin-gercek-olur-366443-1.
Teknik sebeplerden bir tanesi sosyal medyada bir kirlilik var. Yardıma muhtaç olan insanların güvenilirliği ile ilgili bir problem var. Ben birlikte hareket ettiğim dostlarımla birlikte bunu şöyle keşfettim. Daha önce isimler veriliyordu ve biz de onlara yardım ediyorduk. Ancak bir süre sonra bu yardımların istismar edildiğini fark ettik. Sosyal medyada her on tane olayın onda dördü doğru çıkabiliyor. Diğer kısmı ise tam olarak doğru olmayan olaylardan ibaret. Neden, mesela bir hasta için 30 bin liraya ihtiyaç varken 500 bin liraya çıkıyor toplanan yardım. Yani bunu valilik de çok iyi inceleyemeyebiliyor. Hasta için 30 bin toplamak gerekiyorken insanlar bizden 500 bin toplayabiliyor. Bu durumda başka bir hastanın hakkını almış oluyoruz. İkincisi, çeşitli hesap numaralarına para isteniyor fakat bunlar ailelere ulaşmıyor. Biz bunları görüp dedik ki artık yurttaşlarımızın bu dayanışma duygusuna şeffaflık katmalıyız. Ve şeffaf olursa bu dayanışma daha çok insana ulaşırız diye düşündük. Her şeyin açık ve şeffaf olması çabası AHBAP’ı ortaya çıkardı. Bir de bizim manevi sebeplerimiz var. Her iktidarın yaptığı, bizi ötekileştirmek, birbirimizden yalıtma işlevine karşı daha fazla bir araya gelişleri sağlamak. Bu amaçla da AHBAP’ı kurduk. Çünkü biz biliyoruz ki ülkenin 7 farklı bölgesinde olan insanlar bize katılacak.

»Ortaya nasıl bir oluşum çıktı?
Politik kimliğimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğü, cumhuriyetin eşit ve özgür yurttaşlık temelinde ortaya koyduğu değerlerdi. Kurucu değerlere saygı ama aynı zamanda bunun alt kimliğinde insan hakları, demokratikleşme var. Bu değerler altında bir dayanışma platformu aslında AHBAP.

Ama kamuoyunda görünen yüzümüz dayanışma. Her görüşten gençler yukarıda saydığım değerler etrafında bir araya gelip dayanışma kültürünü kurumsallaştırmayı, kendi hayatlarının öznesi olmayı tartışıyorlar. Bence önemli olan da bu.

»AHBAP ne kadar örgütlü?
80 ilin altmışında örgütlüyüz. Şu anda her il her ilçe kendi aralarında toplantılarını yapıyor ve bunu da gönüllü olarak yapıyorlar.

»Nereye gidecek bu sanal platform süreci?
Ben kısa süre sonra AHBAP’ın genel başkanlığını halkın sevdiği bir oyuncuya ya da tiyatrocu arkadaşlarımdan birine bırakacağım. Bu da koltuğunu bırakmak istemeyenlere mesaj olsun. Bu demokrasimize geçmesi gereken bir kültür. Diğer parti liderlerinden zaten umut yok. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu çok seviyorum ama ben onun yerinde genel başkan olsam başarısız olduğum noktada sosyal demokrat çizgiyi daha ileri taşıyacak genç birinin yolunu açardım. Yani her anlamda örnek olmak istiyoruz. Bu topraklarda yaşayan insanlar en iyi şekilde yaşamayı hak ediyor. Biz de bunu ileriye taşımak istiyoruz.

Bilimsel ve seküler eğitim kapsayıcıdır
»Buraya gelmeden önce sabah saatlerinde yükseköğretim sınavının değiştiği açıklandı. Kısa süre önce TEOG kalktı. Eğitim sistemine nasıl bakıyorsunuz? Sınav sistemini eleştiren bir şarkınız bile var.

Sınav sistemiyle ilgili şarkım Erdoğan iktidarından önce yazılmış bir şarkı. Buradan şunu anlıyoruz biz. Her parti kendinin getirdiği kadroların durumuyla alakalı bütün gençliği mahvediyor. Eğitim sistemi defalarca değişti bu çocuklara yazık değil mi? Çocuklar allak bullak oldu. Burada hükümetin çok acil bir şekilde karar alması gerekiyor diyoruz ama her gün yeni sistem geliyor. Çocukların yeteneklerini gözeten bir sistem gerekiyor. Yani bu sistem tamamen değişmeli.

Öğretmenlerimizin ataması yapılmıyorken derslere imamların girdiği haberleri medyaya yansıyor. Oysa bu şekilde halkın tamamını kapsayamazsınız. Milli eğitimde seküler, çağdaş bir eğitimi sürdüreceksiniz. Cumhuriyet değerlerini kapsayan bilimsel bir eğitim tarzını benimseyeceksiniz. Hükümetin içerde bizleri birleştirmesi gerekiyor. Ülkenin bu durumundan kurtulmasının yegane yolu ülkenin içindeki gençlerin doğru eğitim politikasıyla yetiştirilmesinden geçiyor.

ahbap-in-kurucusu-halkin-rockcisi-haluk-levent-bir-bakarsin-duslerin-gercek-olur-366444-1.»Dünya Kız Çocukları günü dün (11 Ekim) kutlandı. Adana Aladağ’da da yanan kız çocuklarının 3. duruşması pazartesi günü görüldü. Adana’da o yoksulluğu yaşayan bir mahalleden gelen bir isim olarak ne düşünüyorsunuz?
Aladağ’da yanan tarikat yurdundaki çocuklarımızın sorumluları hak ettiği cezayı almalı. O çocukları oraya mecbur bırakan politikalardan da acilen geri adım atılmalı. Çocukluk bu ülkede her zaman zordu. Kız çocukları için daha zor. Demirtaş Ceyhun’un bir kitabı vardı. ‘Bastırılmış kadınlık, kışkırtılmış erkeklik’ diye. Bizler mevcut politikalarla sadece AKP için söylemiyorum, önceki hükümetler için de geçerli kadının kimliğini öne alacak ve saygı duyacak hale getirmez isek kadına şiddeti ve kadını ikinci plana atacak ağır durumları ortadan kaldıramayız. Bu nedenle kız çocuklarına bu ülkede çok iş düşüyor. En başta kız çocuklarımızın el üstünde tutulup onların okutulup topluma kazandırılması toplumu daha çok modern hale getirecektir. Ama kız çocuklarını okutmadığımız zaman klasik Arap coğrafyasındaki ailesel yapılara adım adım geri gidiyoruz demektir. Bu nedenle Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle kız çocuklarının toplumsal yaşama kazandırılması gerektiğini söyleyebilirim.

»Ali İsmail Vakfı için 3 ayda bir dayanışma konseri veriyorsunuz. 12 Kasım’da anne Emel Korkmaz İstanbul Maratonu’nda yine burs için koşacak. AHBAP da bu yıl burs vermeye başladı. Üniversite öğrencileriyle dayanışmak sizin için ne ifade ediyor?
AHBAP olarak bu sene 100 öğrenciye burs veriyoruz. Bunu artırmaya niyetimiz var. Ali İsmail ‘düşlerinde özgür bir dünya’ için canından oldu. Gençliğin, hepimizin arzu ettiği ve yaşamak istediği başka bir dünyanın düşlerini gerçekleştirmelerini mümkün kılmak için dayanışmayı önemsiyorum. Şarkıda dediğimiz gibi; “Bir bakarsın düşlerin gerçek olur…”