ABD'nin kimi ülkelere dönük yaptırım ve ambargo uygulamaları her geçen gün artıyor. ABD, Küba’nın salgına karşı ihtiyacı olan farmasötik hammaddeyi edinmesini engelledi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'ı da Venezuela'ya 'bilinmeyen yardım' göndermekle suçladı

Ahlaksız abluka

ABD'nin başta İran, Küba, Venezuela olmak üzere bazı ülkelere dönük uyguladığı yaptırımların ardı arkası kesilmiyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptırımlara son verilmesi yönünde geçen hafta yaptığı çağrıya aldırış etmeyen Washington yönetimi, temin edilen sağlık teçhizatlarına da müdahale etmeye başladı. ABD, Küba’nın farmasötik hammadde edinmesini engelledi.

HAMMADDE ENGELLENDİ

Küba'da farmasötik iş grubu FarmaCuba direktörü Neyra Muguercia, ABD ablukasının ülkesinin Covid-19 salgını için ilaç üretimi nedeniyle ihtiyacı olan hammadde edinmesini engellediğini açıkladı.

ABD'nin Küba'nın tüm operasyonlarını takip ettiğini belirten Muguercia, çoğu zaman ABD yaptırımları nedeniyle tedarikçilerin cezalandırılma korkusu yüzünden ikinci, üçüncü ve hatta dördüncü bir ülkeden ithalat yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Muguercia, son olarak Mart ayında FarmaCuba'nın satın aldığı ilaç hammaddelerinin ilk tedarikçilerine geri gönderilmeye zorlandığını da sözlerine ekledi.

ABD ablukasının neden olduğu tüm sorunlara rağmen, Küba’nın ilaç üretimi konusunda çaba göstermeye devam ettiğini aktaran Muguercia, "Fabrikalar olağanüstü çaba sarfediyor, kaybedilen zamanı geri kazanmak için vardiya sisteminde çalışıyorlar" dedi.

İKİ ÜLKEYİ SUÇLADI

ABD'nin hedef aldığı bir diğer ülke olan İran bu kez Venezuela'ya gönderdiği yardımdan ötürü suçlandı. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Tahran yönetimini Venezuela'ya 'bilinmeyen yardım' göndermekle suçladı ve İran havayolu şirketi Mahan Air'in Venezuela'ya uçuşlarının durdurulmasını istedi.

Pompeo, düzenlenen basın toplantısında "Venezuela'da Nicolas Maduro rejiminin İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkileri hakkında yeni bilgiler vermek istiyorum. Son günlerde, Mahan Air’e ait çok sayıda uçak Maduro rejimine bilinmeyen yardım götürdü. Bu uçuşlar durdurulmalı ve ülkeler kendi toprakları üzerinde bu uçuşların yasaklanması yönünde adımlar atmalı, nitekim bazı ülkeler, yaptırım uygulanan bu havayolu şirketine iniş izni vermiyor" ifadelerini kullandı.

ABD, hedef aldığı Mahan Havayolları'nı, 'teröre destek' ve 'kitle imha silahlarını yayma' suçlamasıyla iki defa yaptırım listesine dahil etmişti.