Ahmet Şık'ın  gözaltına alınmasını dünya basını böyle gördü

Ahmet Şık'ın gözaltına alınması dünya basınında da geniş yer buldu. Reuters Haber Ajansı, 'Önemli Türk gazeteci attığı twit üzerine gözaltına alındığını duyurdu' başlıklı haberinde, Ahmet Şık'ın sabah 07.50 sularında attığı 'Gözaltına alınıyorum. Bir twittle ilgili olarak savcılığa götürülecekmişim' twitine yer verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ın Şık'ın terör propagandası suçlamasıyla gözaltına alındığını duyurduğuna dikkat çeken Reuters, Türkiye'de en az 81 gazetecinin hapiste olduğunu hatırlatarak "İnsan hakları örgütleri ve muhalefet partileri siyasi kökeni yasaklanmış bir İslami partiye dayanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe girişimini ülkedeki tüm muhalefeti susturmak için kullandığını söylüyor" dedi.

Fransız Haber Ajansı AFP, 'Türkiye, önemli Türk gazeteciyi attığı twit'ler sebebiyle gözaltına aldı' başlıklı haberinde, "Ülkedeki basın özgürlüğü konusunda endişeler artarken devlete bağlı haber ajansı, Türk yetkililerin ödüllü bir gazeteciyi attığı bir dizi twit ve muhalif bir gazete için yazdığı makaleler sebebiyle perşembe günü gözaltına aldığını duyurdu" ifadelerini kullandı. Şık'ın PKK hakkında attığı twit'ler ve Cumhuriyet gazetesi için yazdığı Türk istihbarat servislerini eleştiren makaleleri gerekçe gösterilerek gözaltına alındığını söyleyen AFP, Şık'ın pek çok kitabı bulunduğunu ve Türkiye'nin en tanınmış gazetecilerinden biri olduğunu hatırlattı.

Associated Press (AP) haber ajansı, "Türk gazeteci, sosyal medya mesajları sebebiyle gözaltına alındı" başlıklı haberinde, 'Anadolu Ajansı, Ahmet Şık'ın perşembe günü devlete, ordusuna ve polisine hakaret ettiği ve Twitter üzerinden terör propagandası yaptığı şüphesiyle gözaltına alındığını duyurdu" ifadelerine yer verdi. AP ayrıca 'yazar ve gazetecilerin tutuklama ve yargılamalarının Türkiye'deki hak ve özgürlüklerin durumunun daha da kötüye gittiğine yönelik endişeleri arttırdığını' söyledi.

ABD'nin The Washington Post gazetesi, 'Türk gazeteci, sosyal medya mesajları sebebiyle gözaltına alındı' başlıklı haberinde, "Türkiye'nin devlete bağlı haber ajansı, polisin ülkenin önde gelen araştırmacı gazetecilerinden birini sosyal medyada paylaştığı bir dizi mesaj sebebiyle gözaltına aldığını duyurdu" ifadelerini kullandı. The Washington Post haberinde ayrıca 'Türk yetkililerin, son altı ay içinde sosyal medya üzerinden terör örgütlerini desteklediği veya yetkililere hakaret ettiği gerekçesiyle 1656 kişiyi tutukladığını' hatırlattı.

Almanya'nın Der Spiegel dergisine bağlı internet sitesi Spiegel Online, "Muhalif gazeteci, twit'i sebebiyle gözaltına alındı" başlıklı haberinde, 'Onlarca gazeteci Türkiye'deki darbe girişiminden sonra tutuklandı. Polisler şimdi de muhalif gazeteci Ahmet Şık'ı gözaltına aldı' ifadelerine yer verdi.

Avusturya'nın Kurier gazetesi, "Türkiye: Muhalif gazeteci Ahmet Şık gözaltına alındı" başlıklı haberinde, 'Ünlü Türk yazar ve muhalif gazeteci Ahmet Şık perşembe günü İstanbul'da gözaltına alındı. Şık, attığı bir twit sebebiyle gözaltına alınmış gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Almanya'nın Die Zeit gazetesi, "Türkiye: Önemli gazeteci ve yazar gözaltına alındı" başlıklı haberinde, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana yetkililerin muhaliflerin üzerine daha da sert bir biçimde gittiğini hatırlatarak 'Önemli Türk yazar ve muhalif gazeteci İstanbul'da gözaltına alındı' dedi.

Almanya'nın Die Welt gazetesi ise "Türk gazeteci Ahmet Şık, 'terör propagandası' sebebiyle gözaltına alındı" başlıklı haberinde, Şık'ın 2014 yılında UNESCO Basın Özgürlüğü ödülüne layık görüldüğünü hatırlatarak, "Ünlü Türk gazeteci ve yazar Ahmet Şık perşembe günü 'terör propagandası' yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı" ifadelerini kullandı.