AİHM iklim bağlantılı davaları incelemeye başladı

HABER MERKEZİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), devletlerin emisyonları azaltmak için yeterince çalışma yapmayarak insan haklarını ihlal edip etmediklerini değerlendirmeye başladı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini yorumlamakla sorumlu olan mahkeme, yakın zamanda farklı gruplar tarafından açılan iki iklim davasını kabul etti. Her iki davada da, küresel ısıtmayı sınırlamak söz konusu olduğunda hükümetlerin eylemsizliğinin sağlık ve yaşam gibi temel hakları riske attığı iddia edildi. Uzmanlar, bu tür davaların kabul edilmesinin hâkimlerin iklim değişikliğinin insan hakları için bir tehdit olduğunun giderek daha fazla farkına vardığına işaret etti. AİHM, bu iki konuyu doğrudan bir kararla ilişkilendirirse, dünya çapında gelecekteki iklim davalarını şekillendirebilecek önemli bir yasal emsal oluşturacağı belirtildi.


Greenpeace International’da hukuk müşaviri yardımcısı olarak görev yapan Maria Alejandra Serra, mahkemelerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu, Avrupa’da meydana gelen diğer dava süreçleri için ve aynı zamanda diğer bölgesel insan hakları mahkemeleri için çok faydalı olabilir.”

Eylül ayında mahkemeye sunulan ilk dava, #Youth4ClimateJustice çatısı altında Portekizli bir grup yaşam savunucusu tarafından görüldü. Yaşam savunucuları, mahkemenin 33 eyalette ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yanı sıra Birleşik Krallık, Norveç, Rusya, Türkiye, İsviçre ve Ukrayna’da Paris Anlaşması’nın 1,5 derece ısınma hedefine uygun emisyon azalımını kabul etmeleri için bağlayıcı kararlar çıkarmasını istiyor.

İkinci dava ise bir grup İsviçreli kadın tarafından kasım ayında açıldı. KlimaSeniorinnen Kampanya grubu ve dört kadın, sağlıklarının, iklim değişikliğiyle şiddetlenen ısı dalgaları nedeniyle risk altında olduğu için savunmasız olduklarını söylüyor. Her iki durumda da davacılar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ikinci maddesi olan ‘yaşam hakkı’ ve sekizinci maddesi olan ‘özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı’ kapsamındaki haklarının ihlal edildiğini ileri sürüyor.